Lilla möbelverkstan

Vare sig man hittar möbeln i ett uthus, på en nätauktion eller fyndar på loppis så kan det finnas skador som behöver åtgärdas. Möbelkonservator Jan Rosenlund ger tips om möbelvård och vad man skall tänka på.

Maskhål i stol. Foto Per Myrehed


Maskhål
- Maskar trivs i fukt, om möbeln kanske har stått i ett fuktigt uthus eller källare så ställ torrt, då dör eventuella skadedjur. För att testa hur illa åtgånget träet är kan man knacka på de ställen där det är hål. Känns träet svampigt bör man akta sig och inte köpa eller använda möbeln. Förr användes fotogen för att behandla med men lukten blir otrevlig, då är det bättre att ställa möbeln torrt en tid.

Sprickor i faneret
- Sprickor eller blåsor i fanér är inga lätta saker att åtgärda som lekman. Går man en kortare möbelrenoveringskurs kan man med rätt handledning lära sig att limma enklare skador. En möbel där faneret är mycket skadat, så att det nästan fransar sig, fungerar inte. Tänk på att fanér är väldigt känsligt för temperaturförändringar. En kall torr vinter som nu och en fuktig höst eller vår är förödande för fanerade möbler, särskilt fanér svängda former spricker då lätt.

Fettfläckar
- De kan lösas upp med en tvållösning, men fett är ett otyg för det bränner liksom igenom ytbehandlingen. Har fettfläcken gått för djupt in i möbeln så måste man behandla hela ytan och det blir dyrt.

Fuktringar och fläckar på fanerade möbler
- Är ytbehandlingen gjord före 1930 så är det troligen en polering baserad på shellack/harts. Man kan testa själv med lite ren sprit på en trasa, löser ringen upp sig så är det shellack. Då kan skadan åtgärdas för en rimlig peng. Men om möbeln är gjord senare så har platslack använts, då går det inte att ta bort fuktringar med mindre än att man måste lacka om hela ytan - det blir betydligt dyrare.

Rengöring av målade möbler
- Använd vatten och såpa. Fett och smuts som sjunker ner i porer och håligheter ser smutsigt ut. Ta exempelvis en diskborste och borsta med tvållösningen, torka snabbt upp tvålen med exempelvis en linnetrasa så att inte tvållösningen hinner verka - fukt och trä är inte en bra kombination.

Rengöring av fanerade möbler

- Även här kan man rengöra med såpa och vatten, fast man bör ta det lite mer försiktigt. Modern polish fungerar också bra, fettfläckar är ju egentligen en typ av olja och modern polish är oljebaserad, så därför löser det lika bra som vatten och såpa. Dra en linnetrasa med polish över möbeln men låt inte polishen ligga och tränga ner i träet. När man fått bort smutsen kan man vaxa med ”Antikvax” som finns i välsorterade färgaffärer.

Läs hela artikeln i Gård&Torp nr 2, 2011.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt