Lineolum eller inte?

Jag har ett hus från 1920-talet. I hallen finns en 135 cm hög bröstpanel målad i engelskt rött. Väggen ovanför hade tidigare blågrå botten med svampmålning i rött och blått. Den har jag nu tänkt måla i en blågrå kulör. Jag har även tänkt lägga in nytt golv. Tidigare har här varit lino­leumgolv, och jag tvekar kring vilket material jag ska välja. Om jag väljer en linoleum­mat­ta, vil­ken färg bör jag ta?
Magnus S i Växjö

Svar: Bäste Magnus! Det låter som ett trevligt hus du har. När du säger att du skall lägga in ett nytt golv, menar du då bara ett nytt ytskikt, eller ett helt nytt golv? Lägger du ett nytt trägolv tycker jag att du skall måla eller fernissa det. Blan­da ner lite brunröd linoljefärg i fernissan så att du får golvet lite mahognyfärgat och därmed me­­ra tidstroget. Enbart klar fernis­sa gör att golvet bara ser lackat ut och det vill du väl inte? Väl­jer du att täckmåla det med linoljefärg så kan kalkstensgrått eller ekgult kanske passa.Varför undviker jag linoleumfrågan? Jo, för att det inte finns några tidstrogna linoleummattor på marknaden. Det finns bara spräckliga med lite för mycket känsla av offentlig lokal. Och du skulle behöva nå­gon tidstypiskt stengolvs- eller parkettimiterande. I moderna sammanhang passar de flammiga bra, men inte i gamla.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt