Linolja och limfärg

Jag har ett gammalt hus som vi tilläggsisolerat taket på. Vi sprutade in cellulosa och sedan på med kilsågade brädor. Ville måla taket med limfärg och hade hört att man skulle grunda med linolja innan. Resultatet, som jag egentligen borde ha listat ut, blev att den feta linoljan slår igenom på sina ställen. Är det linoljefärg, alltså olja och terpentin jag borde ha använt, och så här i eftertankens kranka blekhet, varför kunde jag inte ha målat direkt med limfärg utan att förbehandla de hyvlade bräderna?
Jag har hört talas om linoljeblandad limfärg, en slitstarkare variant, där man alltså blandar in linolja i limfärgen som jag har begripit det. Borde inte det också ge bieffekten att fettet slår igenom limfärgen?
Sist, men viktigast, vad gör jag nu med mitt tak? Ska jag stryka på vit linoljefärg innan jag ger det en ny strykning limfärg, måste jag torka bort limfärgen först, eller finns det något jag inte har tänkt på?
Kalle Haller

Först tycker jag du skall söka upp den som gett dig rådet att grunda med linolja. Undrar om han är expert på några andra områden också? Självklart är det som du säger – en yta som skall målas med vattenburen färg får inte vara för fet. Det blir det ju som att hälla vatten på en gås. Du skulle ha börjat med att grunda med en mager linoljefärg, alltså en normal linoljefärg spädd med upp till 30 procent terpentin. Och visst hade du kunnat måla med limfärgen direkt, speciellt som träet var nytt och rent och utan fläckar. För det är därför man patenterar - som spärrgrundning med mager linoljefärg kallas - och för att det skall gå lätt att tvätta bort limfärgen när det är dags att måla om i framtiden.

Nu har du två vägar att välja mellan:
1. Enkla vägen
Tvätta ner limfärgen med såpvatten eller ännu bättre med Målartvätt. Måla sedan med matt, vit linoljefärg. Alltså ett alternativ till limfärg. Samma utseende med betydligt enklare.

2. Svårare vägen
Tvätta ner färgen med Målartvätt. Var noga med att få bort all limfärg, för det är samtidigt ett tecken på att du fått bort den feta linoljeytan tillräckligt bra. Grunda sedan med mager linoljefärg. Tillred limfärg och måla. Tro inte på färdigköpt limfärg som är ”förstärkt” med linolja. Det luktar vegetarisk blodpudding lång väg om en sådan tulipanaros.

Men -  din utmärkta bild som du har bifogat visar också en annan sak. Det är längs kärnteckningen på virket som färgen lossnar. Det är ett tecken som skvallrar om att träet i sig troligen redan är för fett för limfärg. Så problemet kommer att komma tillbaka, förr eller senare - om du väljer limfärg.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt