Magiskt måleri


Efter 20 års hårt arbete och med god hjälp av ”Roslagens Picasso” har huset vid havet återfått sin 1700-talsglans.

Det började 1992, med en treradig annons i Dagens Nyheter. ”Genuint skärgårdsställe med renoveringsbehov säljes”.
Stephan och Eva-Lena ville köpa ett sjöställe och åkte dit och tittade. De kom till ett hus byggt 1759, i Roslagen, sex mil från Stockholm. Huset var det gamla bostadshuset på gården Lögla och ansågs omodernt 1892 när gårdens nya huvudbyggnad kom till. Av och till stod det sedan tomt, förutom kortare perioder då det hyrdes ut till sommargäster.
Stephan och Eva-Lena var inte direkt ute efter ett 1700-talshus, men blev förälskade i atmosfären, samtidigt som de insåg hur mycket arbete som skulle följa.
–Vi var osäkra på om vi skulle orka med allt arbete. berättar Stephan. Men vi åkte dit flera gånger och tittade och blev mer och mer fästa vid huset, och efter tredje besöket åkte vi direkt till mäklarens kontor i Åkersberga och skrev kontrakt. Då var vi jätteglada.

Huset var helt omodernt. Det saknade badrum, hade bara sommarvatten från en slang som gick rakt genom väggen, en elsäkring per våningsplan och en helt igenvuxen tomt.
När paret hade fällt 32 träd syntes vattnet plötsligt, bara några meter från huset.
Först lade de om taket och gjorde en utbyggnad för att få in våtrum och toalett. Därefter flyttade familjen till USA och bodde där i fem år, så de hade gott om tid att fundera på vad de skulle göra med huset, i vilken ordning och hur. Byggnadsvård stod inte särskilt högt i kurs i början av 90-talet, men det kändes fel att rusta huset med moderna metoder, menar Eva-Lena.
–”Det här huset skall man nog vara rädd om”, tänkte vi. Vi förstod att det inte fanns så många hus som var så välbevarade, även om det var mycket som var nedgånget. Så vi läste de böcker som fanns och blev stamkunder på Gysinge, som var relativt nystartat då.

Arbetet har sedan pågått i 20 år och Stephan och EvaLena har gjort mycket själva. Alla väggar har till exempel klätts med grålumppapp eller spännpapp och sedan stänkmålats eller tapetserats.
–Pappen levererades på rulle så vi stod och rev av bitar om 50x60 cm så vi skulle få samma uttryck som förr, när man gjorde papp i fyrkantiga ramar, minns Stephan.
Taket har lagts om, fönster har renoverats och en del har nytillverkats. Golven på nedervåningen har lyfts ur och isolerats för att sedan läggas tillbaka, golvet i salen ersattes med ett nytt kilsågat, och även vinden har isolerats. Murstocken har murats om och en ny vedspis fick ersätta den gamla som var sönderrostad.

Än är allt inte klart, köket väntar fortfarande på kakling, lumppapp och stänkmålning, men restaureringen har kommit långt. En del i den har dekorationsmålare Hans Yngve haft, som har stänkmålat väggar och gjort salens fina väggpaneler med trompe l'oeil-effekt; att lura ögat med skickligt måleri.
–Det var en ren slump att vi fick tag i just honom, berättar Stephan. Vi frågade någon av våra hantverkare och fick tipset om ”Roslagens Picasso”, som han kallas.
Hans Yngve har arbetat som dekorationsmålare i 20 år varav de senaste sju åren i egen firma.
–De flesta av mina uppdrag kommer från privatpersoner som vill återskapa äldre måleri, säger Hans. Förr användes ådrings- och marmoreringsmåleri när man ville efterlikna ädlare träslag och marmor. Väggpaneler i ädelträ var dyrt att göra, så en skicklig målare fick måla väggfälten i stället vilket gav liknande effekt.
På väggarna fanns spår av stänkmålning att återskapa, så Hans grundmålade lumppappen med matt linoljefärg och stänkte den sedan med limfärg i tre kulörer.
Han har också dekorationsmålat rörspisen, både den marmorerade sockeln och utsmyckningen på själva spisen. Fragment av färg och mönster fanns kvar på rörspisen vilka användes som förlaga.
Hans blandar sina färger själv, med linolja, terpentin och torrpigment, samt bereder limfärg och kalkfärg, berättar han.
Han, Stephan och Eva-Lena diskuterade tillsammans vad som skulle göras och vilken färgsättning som passar bäst, och Hans har kommit med egna förslag.
–Familjen ville till exempel ha blålaserade bröstpaneler men jag föreslog att vi skulle använda oss av trompe l'oeil och få det att likna väggpaneler med listverk.
–Vi är inte säkra på om det funnits målade paneler i salongen men vi ville gärna ha det och det fick bli vårt bidrag till husets årsringar, säger Eva-Lena. Vi tycker det är väldigt fint och är mycket nöjda.


Foto Ingalill Snitt
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt