Måla golvet rutigt!

Rutigt golv är vackert och klassiskt, och inte svårt att göra själv. Vi lär dig hur du gör, steg för steg.

Före: Ett småtrist golv.Nu sätter vi igång med omvandlingen!

Börja med att tejpa listerna om du inte ska måla om dem efteråt. Slipa och tvätta golvet med målartvätt om det behövs. Måla därefter hela golvet med vit linoljefärg som grundfärg. När färgen har torkat är det dags att börja mäta upp rutorna. Fäst ett snöre i 45 graders vinkel från ett hörn och tvärs över golvet. Måla små blyertsstreck längs med snöret. Plocka bort snöret och tejpa längs med markeringarna.

2. Bestäm hur stora du vill att rutorna ska vara. Här har vi gjort rutor som är 30x30 centimeter stora. Utgå från det tejpade strecket och mät upp ett avstånd på 30 centimeter från tejpkanten. Mät noggrant längs med tejpen och dra upp ett nytt snöre parallellt med tejpen. Måla blyertsstreck längs med snöret och tejpa.3. Fortsätt på samma sätt: Utgå från väggen på vardera sidan rummet och mät 30 centimeter från tejpkanten till dit nästa tejpkant ska gå. Dra ett snöre tvärs över rummet mellan punkterna och tejpa längs med snöret. Det är viktigt att få tejpkanten på rätt sida snöret så att storleken på rutorna blir rätt i slutändan. Fortsätt tills du har tejpat parallella linjer längs med hela rummet.


4. När du är klar med det ska du göra på precis samma sätt, fast åt andra hållet, så att du får ett rutmönster över hela golvet. När du är klar är varannan ruta 30 centimeter stor, det är de rutorna du ska måla i första skedet. Det kan vara klokt att måla ett litet blyertskryss i de rutorna som har rätt storlek, så slipper du tänka efter varje gång du ska måla en ruta.


5. Nu är det dags att ta fram målarpenseln. Försegla tejpen med samma linoljefärg som du redan har målat golvet med. Det gör du genom att måla ett tunt lager längs med tejpkanten på varje ruta. Det här förhindrar att den nya färgen kryper under tejpen och är ett måste för att få en snygg rak linje. Låt torka.6. Nu ska du måla rutorna med den andra färgen. Måla hälften av rutorna med en liten pensel minst 2 gånger. Måla mycket tunt och låt torka minst ett dygn, gärna mer, mellan varven! När du har målat klart ska du dra bort all tejp försiktigt.7. När färgen har torkat är det dags att ta itu med andra hälften av rutorna. Följ de redan utmålade blyertsstrecken och tejpa på nytt. Upprepa sedan samma procedur som sist: Försegla tejpen för att få raka linjer, måla två lager färg och dra bort tejpen försiktigt. När golvet har torkat kan du även dra bort tejpen från listerna.

Klart!


Tips!
Vänta några dygn innan du ställer tunga möbler på golvet. Fäst möbeltassar på möbler så att golvet inte repas i onödan.Text och foto Emmy Lundström

Kommentarer

Asbjorn, - Fredag 1 maj 2015

Måla golvet rutigt!

MÅLA MER END 1 GANG efter et par dagar, lackere med klar lak (golvlack) 2 gange - så arbetet inte er spildt efter kort tid!

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt