Måla golvet!

Med linoljefärg på golvet får du fason även på stickiga och flisiga golv. Dessutom är målade golv traditionella och passar i såväl slott som torp.

De flesta nyare trägolv i dag är slipade och oljade eller lackade. Men det finns en golvbehandling som har använts i hundratals år, som fungerar lika bra på nyinlagda trägolv och som ger vacker, slitstark yta – att måla golven.
Redan på 1700-talet var det vanligt att måla golv i högreståndsmiljöer och i våningar i staden. Man använde linoljefärg som målas i två eller möjligen tre tunna lager. Färgen tunnas ut med tiden men det var enkelt att måla ett nytt lager, man behövde inte ta bort någon färg först utan kunde måla direkt på det gamla. Golven slits ju oftast hårt och det är inte så vanligt med originalmålade golv, men i undanskymda hörn och bakom dörrar kan man fortfarande hitta spår av färgen. Ofta valde man att imitera ett dyrare material, som parkett och sten, när man målade sina golv.
Mönstrade golv är mycket vanligare än enfärgade i äldre hus. Antingen föreskrev modet mönstrat, eller så har de enfärgade golven inte ansetts lika fina och värda att bevara. De gamla enfärgade golv som finns är ofta målade i färger som skall efterlikna dyrare material, till exempel grått för kalksten och gult för ek.
Att måla golven är fortfarande en bra utväg om golven är nerslitna och stickiga. Linoljefärgen fyller ut sprickor och ojämnheter och binder ihop ytan så att golvet åter blir lättstädat och skönt att gå på.Så målar du ett nyinlagt trägolv

Slipa ner vassa kanter med ett fint slippapper, dammsug och torka med lätt fuktad trasa
Sätt lite schellack på kvistar, och låt torka ett dygn
Rör om linoljefärgen väl, bryt till önskad kulör och grunda med färgen förtunnad med 10 procent terpentin. Grunda även nere i springor och låt sedan torka ett dygn. Måla tunt!
Slipa bort eventuella ojämnheter, damma av och torka med lätt fuktad trasa. Gör en mellanstrykning med färgen förtunnad med 5 procent terpentin. Låt torka ett par dygn.
Vill du kan du även måla ett tredje tunt lager färg för extra hållbar yta. Upprepa i så fall slipning, dammtorkning och mellanstrykning en gång till.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt