Måste kvarnen rivas?

Kvarnen från 1832 är i fullgott skick men måste tydligen rivas ändå. Varför det, undrar redaktionen.

Stackmora tullkvarn utanför Orsa byggdes av bönder 1832 , är vattendriven med tre imponerande kvarnstenar och i fullgott skick. Kvarnen var fram till 1940  livsavgörande för mjöltillverkning i bygden genom att den kunde användas året runt, då Oreälven aldrig frös. I dag anses kvarnen vara ett hinder för sportfisket i området, och ägaren Fortum har därför beslutat att den måste rivas.
Opinionen för bevarande är stark. Pengar finns från sponsorer för nytt pärttak och fönsterreparationer och miljögymnasiet i Skattungbyn vill ta över driften av kvarnen. men sportfiskarna och Fortum vill riva och kommunen låter det ske. Nu i december är det sagt att kvarnen rivs, om inte något avgörande sker. Sorgligt och kortsiktigt, tycker Gård&Torp.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Arvika hotas åter av grävskoporna

Arvika hotas åter av grävskoporna
"När grävskoporna gjort sitt kommer varken tegelbyggnaden längs Kyrkogatan eller den vita trävillan, gamla Medborgarskolan, att stå kvar. Helheten går före bevarande."
Läser vi en text från 1960? Nej, året är 2015 och det handlar om Arvika. Den värmländska staden skall nämligen möta framtiden, genom att riva det gamla.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt