Måste vi dränera källaren?

Min man och jag har precis köpt ett 1700-talshus och har lite funderingar på hur vi bäst löser dilemmat med en fuktig källare. Under besiktningen upptäcktes lite röta precis vid trappuppgången från källaren (det är öppet till grunden från källaren) och vi vill säkerställa att denna inte sprider sig till resten av huset. Källaren är mycket fuktig och enligt besiktningsmannen är det inga problem för huset om man inte tänker använda den att bo i. Vi tänkte ha källaren som tvättstuga samt pannrum. Vi fick rekommendationen att köpa en avfuktare och att det skulle räcka. Min man vill gärna dränera runt källardelen och sätta ner "pordrän"-plattor, han har tänkt gräva ända ner till grunden. Är det nödvändigt, är det bra för huset? Finns det bättre sätt att lösa det hela på? Jag är rädd för att störa "ekosystemet" i huset om vi blandar in nya material. Enligt besiktningsmannen är källaren byggd direkt på marken, alltså ingen platta i grunden, men vi tror den är gjord av betong. Besiktningsmannen rådde oss att måla väggarna med kalkfärg och om vi vill kan vi lägga in klinkers, hur ställer ni er till detta? Tyvärr är det en liten lutning mot huset, är det viktigt att jämna till den?
Ulrika

Ditt brev andas en försiktighet och respekt för gamla hus, som jag gillar. Det är till exempel alldeles rätt att tänka på ”ekosystemet” även runt en gammal byggnad. En sak jag undrar över är hur gammal källaren är. Du skriver betong, men den kan vara sekundär. Huset är ju från 1700-talet och det skulle mycket väl kunna vara så att det haft en ursprunglig matkällare under, som sedan renoverats till oigenkännlighet till pannrum/tvättstuga.

Utrymmen under marknivå innebär alltid en kamp mot naturen - som förr eller senare vinner - och fukten tar sig in genom golv och väggar, och det blir osunt att vistas där. Nu ska ni ju inte bo i källaren, men det kan vara ett bra tillfälle att tänka långsiktigt när man just köpt en fastighet och står inför en stor första investering i form av en källarrenovering. Finns det i stället andra utrymmen för de funktioner som ni vill använda källaren till? Hur mycket skulle renoveringen av källaren kosta? Och vilka nya, trivsamma och långsiktiga lösningar skulle man kunna bygga ovan mark för samma summa pengar?

Frilägger ni väggar och golv från fast inredning i källaren kommer ni att kunna se om det tränger in fukt i framtiden. Lägger ni trall på golven, så att eventuellt vatten inte tränger upp, kan det bli allmänt bra förvaringsutrymmen – utan kostnader. Men ni måste se till att eventuella golvbrunnar fungerar och att väggventilerna är öppna året om.

Kalkfärg är utmärkt till källare. Kalk är desinficerande och man slipper mögel. Och det blir ljust och trevligt av den vita färgen. Kalkfärg är dessutom öppen och tillåter väggarna att andas. Till och med källare av natursten brukade man vitkalka förr.
Som alltid måste man se upp med mark som lutar in mot huset, alldeles speciellt om huset har källarvåning. Går det inte att ändra marknivån måste man dränera. Men då stör man ju ”ekosystemet”, så det är bra om man kan undvika för mycket grävning.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt