Mat till nytta och njutning

I ett spännande projekt reste kocken Melker Andersson runt med en matbuss i Hälsingland och lärde känna lokala matproducenter. Tanken var att marknadsföra lokala matproducenter, slå ett slag för lokala råvaror och sprida hälsingsk matkultur till huvudstadens krogar.

Hälsingland karakteriseras förstås, precis som resten av Sverige, av de stora globala matkedjorna. Men närproducerad mat blir allt viktigare och många frågar efter småskaliga matproducenter. Den lokala maten kan vara räddningen för många som vill kunna bo kvar på gården på landet. Tack vare den hemgjorda saften eller getosten kan man tjäna sitt uppehälle och driva gården vidare. Så stöd de lokala producenterna när du är på resa!
Melker Andersson är storstadskrögaren som är född på Bollnäs BB mitt i hjärtat av Hälsingland. I ett projekt har han och jag åkt landskapet runt och besökt en rad gårdar och matproducenter. Projektet döptes till Melkers Matbuss, efter mitt barndomsminne av hur ICAs och Konsums matbuss kom till byn på 1960-talet och farbror Melker körde. Vi har smakat, provat, berömt och ibland kritiserat olika produkter och producenter vars liv handlar om att producera mat. Från mjölkningen i ladugården till ostkakan på bordet, från traditionellt brödbak till anpassade produkter för sommarturister.
Den moderna matbussen rullade runt i Ljusdals, Ovanåkers, Söderhamns och Bollnäs kommuner under ett helt år. På resan träffade vi på mängder av duktiga och ambitiösa matproducenter. En av dem är Björks Chark i Färila med sin himmelskt goda forbondekorv, en liten välförsedd affär som ser ut och fungerar som en riktig lanthandel gjorde förr. Lokalproducerad kyckling eller kalkon från Lenninge kalkon utanför Bollnäs är ett annat av många fynd man kan göra på den hälsingska matkartan.
Som konsument gör man ändå för det mesta sitt val vid disken inne på Kvantum eller Hemköp i någon av Hälsinglands tätorter. Men där kan man till exempel välja Delsboskinka, riktigt rökt och den godaste av skinkor. Jag väljer också min favoritsmak av Jarseglass från Järvsö och lokalt tillverkad camembert eller grönmögelost från Jarseost.  En annan storfavorit är äppelmusten från anrika Hå Saftfabrik. Ett litet musteri där produktionens storlek och smak är beroende av det antal äpplen och de sorter som kommer in på hösten. Äppelsäsongerna varierar och därför är det inte ens självklart att musten alltid går att köpa. Kanske det gör den ännu godare?
Och gillar man gammeldags svagdricka eller är ölentusiast finns fantastiska Helsinge Ångbryggeri i Ljusne, som levererar till restauranger och Systembolaget. Fråga efter Helsinge Pilsener. Från samma del av landskapet kommer också det ekologiska och rättvisemärkta kaffet från Guldrutans Kafferosteri i Söderhamn. Ett familjeföretag som i lagom liten skala hanterar kaffebönor på precis rätt sätt.
Här och var längs vägarna dyker det upp skyltar som skvallrar om möjlighet att köpa getost. Det finns alltid risk att den är slut, men några levererar också stadigt till traktens livsmedelsaffärer, så har man gått bet längs vägen finns det en andra chans i kyldiskarna. En smakupplevelse som bottnar i getens mjölk och ett levande småjordbruk.
Är du sugen på fin fisk finns till exempel krogen Axmar brygga, Skärså Fiskeläge och Trollharens Fisk längs kusten norrut från Gävle.
Utmed Stora Hälsingegårdars väg utanför Alfta, i Vallsta eller i Voxna kan du ta en hästskjuts kombinerad med hälsingemat. Torparns turer, Tur och Ton och Hästturer i Hälsingland är några lokala entreprenörer som ofta bjuder på skogsarbetarmat efter vagnturen, som kolbullar med fläsktärningar och lingon vid älvstranden.
På Hälsingegården i Långhed kan man se och förstå hur en hälsingegård fungerade förr samtidigt som man kan avnjuta gårdens hembakta surdegsbaguetter med lokala delikatesser eller kaffe med kardemummabulle, bakad i vedeldad ugn på gården.  
I tidningen finns kontaktuppgifter till alla lokalproducenter som nämns här, och många fler.
Text: Nina Östman
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt