Mattor för slott och koja

 
Trasmattor har legat på golven i torp och herrgårdar, i kök och finrum. Gamla mattor gjordes av de trasor och tyger som fanns tillgängliga, och konsten att väva gick i arv från mor till dotter.

Förr i tiden fick inget slängas som gick att använda, allt kunde komma till nytta. Det gällde även trasor och lump, slitna kläder och utnött hushållslinne. Överallt på landsbygden fanns lumphandlare som besökte hemmen för att köpa avlagda textilier, som de sålde till pappersindustrin och som användes vid tillverkning av papper. Men i mitten av 1800-talet förändrades tillverkningsprocessen vid pappersbruken. Trämassa blev den moderna pappersråvaran och efterfrågan på textillump minskade.
Trasmattornas historia inleddes vid denna tid. Den började inte i torpstugor och bondehem utan i herrgårdar, på slott och i högreståndshem. Där fanns salar och rum som möblerades för högtider, helger och gäster. Där började trasmattor användas som statussymboler.
Så småningom spreds modet med trasmattor. Vi kan tänka oss en flicka som arbetar som husjungfru på en större gård, kanske en prästgård, och noterar hur prydligt och väl prästfamiljen ordnat sitt hem. Eller torpardottern som såpskurar herrgårdens trasmattor och ser hur hemtrevligt köket är med sina mattlängder. Så vill hon ha det i sitt eget hem en gång. På samma sätt ser vi nutida människor möbler eller inredningsdetaljer som skapar vårt habegär, och så sprids idéer och modeströmningar.
 
Trångbott
En bostad för en torparfamilj kunde vid denna tid bestå av ett litet kök innanför en köksfarstu och därutöver ett enda rum med en öppen spis. Från farstun ledde kanske en trappa upp till vinden. Under trappan i skrubben fanns skafferi och vedlår. I en sådan stuga med ett rum och kök där fem, sex familjemedlemmar sov, lagade mat, diskade, åt, skötte den personliga hygienen, tvättade och tog hand om slaktdjur, var det otänkbart att lägga mattor på golvet. Och, förresten, att lägga tyg på golvet som kunde användas bättre, till exempel som sängtäcke – tanken svindlade.
Den bättre levnadsstandarden under senare delen av 1800-talet innebar ofta att enrumsstugan utökades med ett rum som inte behövde användas till vardags. Då blev trasmattan en prydnad även i enklare hem. I bouppteckningar kan man återfinna trasmattor bland uppräknade inventarier. På 1880-talet är trasmattor vanliga i alla lanthem. Vintertid skyddade mattorna mot golvdrag. Helst skulle de ligga flera bredvid varandra med bara ett litet mellanrum. Då kunde städningen minimeras, man skurade och sopade mellan mattorna.
 
Brokiga ränder
Tittar man närmare på en gammal trasmatta ser man många nyanser och kvaliteter i inslagen. Både bomullstrasor och trasor av ylle och charmeuse kan ingå. Utslitna skjortor, gamla nötta förkläden och klänningar som tvättats många gånger klipptes eller revs i 1-1,5 cm breda remsor för att bli inslag i väven. Där fanns blått och rött, litet gult och grönt, kanske också beige och grått. Ett sätt att liva upp väven var att färga trasorna med påsfärger, som kom i handeln vid 1800-talets slut och blev mycket populära. Påsfärgerna gav klara färger åt trasorna, men färgen var inte särskilt hållbar utan bleknade eller försvann efter bara några tvättar.
Vävningen utfördes under vårvintern, i februari-mars ställdes vävstolarna upp. Då blev det trångt i stugan med vävstol och varpa. Många arbetsmoment krävdes innan själva vävningen kunde börja: varpning, förskedning, pådragning, solvning, skedning, framknytning, uppknytning och underbindning. Och först därefter började det roliga arbetet att fördela färger och trasor så att randningen på mattan skulle blev så vacker som möjligt.
En husmor som arbetade snabbt och skickligt kunde väva både för eget bruk och till avsalu. Även kvinnor som inte själva vävde kunde skaffa sig en liten kontant inkomst genom att klippa mattrasor. Ersättningen var några öre för ett skålpund mattrasor (= drygt fyra hekto). Även småbarn kunde hjälpa till att riva och nysta trasor.
 
 
Skrock och magi
Kunskapen att väva fördes från mor till dotter, generation efter generation. Det fanns kvinnor som var mycket skickliga väverskor och de som inte hade samma talang. Enligt folktron fanns några sätt att vinna skicklighet. Ett var att på nyårsnatten vid tolvslaget hålla det verktyg eller redskap i sina händer som man ville bli duktig på att hantera. Det skulle främja ens förmåga. Ett annat sätt, ofta prövat, var att gudmodern till en nyfödd flicka före avfärden till dopet lät den lilla vidröra karda, spinnrock och vävstol. Då skulle tösen bli en duktig väverska som med glädje och framgång skulle arbeta i vävstolen.
Själva vävningen omgavs också med både skrock och magi. I Västergötland skulle man inte väva på en torsdag, i Värmland inte börja väva på en fredag. I skånska Ydre skulle man inte ställa upp vävstolen i påskveckan och inte börja väva på en måndag.
Alla moment i vävningen omgavs av regler som måste följas för att resultatet skulle bli det bästa. När linneväven lades ut för att blekas fick man räkna med risken att få den stulen, särskilt om den låg ute nattetid. I 1700-talets Småland lånade man ett ben från kyrkogården som man band i rinnande vatten och så läste man följande besvärjelse:
 
Den person som tillfogat sig min vara skall ej ha ro varken natt eller dag,
varken sittande eller liggande, varken gående eller stående,
utan skälva som detta ben, tills han återbär min vara.
 
På så vis var chansen större att väven fick vara i fred.
I dag är trasmattor lika populära som förr, efter några år i skymundan, och många yngre har lärt sig konsten att väva. Kanske mer som avkopplande hemarbete än av nödtvång, men resultatet blir fortfarande detsamma: vackra, värmande mattor på golvet.
 
Text Birgitta Wallstenius
 
 
 
Så tvättar du en trasmatta
Tvätta mattan utomhus en varm sommardag. Skrubba på båda sidor med en panelborste och kallt såpvatten. Skölj ordentligt med kallt vatten från trädgårdsslang eller häll vatten flera gånger från en hink. Häng mattan i långsidan så att vattnet rinner av längs med ränderna.
 
 
 
 
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt