Minns magin på dansbanan

Få saker är så djupt rotade i den svenska folksjälen som dans, dansband och dansbanor.

Historien om dansbanorna innehåller också historien om alkohollagstiftning, preventivmedel och ökad sexuell frigjordhet, jämställdhet, arbetsliv och fritid - essensen av det moderna Sveriges framväxt.

I början av 1960-talet kunde Östersundsposten innehålla tre, fyra sidor fulla med annonser för helgens danser. Varje ort hade sin egen dansbana, ibland påkostad, ibland mycket enkel. I dag är de flesta dansbanor nedlagda och förfallna, men någon lever fortfarande, till glädje för oss dansanta.

Länsstyrelsen, föreningsarkivet och länsmuseet i Jämtland har samlat berättelser och minnen från de jämtländska dansbanorna i boken Dansminnen. Här berättas om banden med de tuffa namnen, som Jannez, Mixers och Svänzons, om fickpluntorna, trägolvets knirrande och spänningen i att stärka kjolar i potatismjöl och sminka sig före dansen. Romantiska möten, smäktande toner i natten, första kyssen och syrendoft i gryningen – dansbanan står för mycket.

Dansminnen / Red Catarina Lundström / Jamtli förlag

Beställ boken genom Gård&Torp. Boken kostar 170 kronor inkl porto inom Sverige. Glöm inte att uppge namn och adress.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Att hålla hus - i Östergötland

Att hålla hus - i Östergötland
 Östergötland har en fantastisk bebyggelse med allt från herrgårdar från 1600-talet, rundlogar från det sena 1800-talet, skolor, lantliga industrier och byar till små, speciella hus för ankor. Boken berättar om vanliga och typiska hus, men också om hustyper som är ovanliga eller på väg att försvinna. Gemensamt för alla är att de ingår i det östgötska byggnadsbeståndet och är en del av vårt kulturarv.

Östergötland består av skogsbygden i norr, slätten, övergångsbygden mot småländska höglandet, södra skogsbygden och skärgården. Bebyggelsen varierar, men en del byggnader är karakteristiska för hela landskapet. Vissa hus skulle kunna finnas på andra platser i Sverige, medan andra bara kan ligga just här i Östergötland.
Boken är rikt illustrerad med Lars Ekelunds fotografier och bilder ur länsmuseets arkiv.

Pris 340 kr
Köp den via Östergötlands läns museum

Vita lögner

Vita lögner
 Den vita marmorn i antikens statyer var länge en grundpelare som bar upp västvärldens kulturella identitet och visade på dess överlägsenhet. I själva verket var all antik skulptur bemålad, ett faktum som länge varit känt av vetenskapen. Trots det
har ledande konstkritiker och museer fortsatt att förmedla en falsk bild av den vita
antiken till den vanlige museibesökaren.
I höst erbjuder Medelhavsmuseet ett unikt tillfälle att uppleva antikens färger med
nya ögon. I samband med utställningen ges boken Vita lögner ut i samarbete med
Bokförlaget Arena. Genom nya tekniker kan forskare idag rekonstruera antikens färgprakt. Under ledning av professor Vinzenz Brinkmann, Stiftung Archäologie, Frankfurt har ett internationellt forskarteam tagit fram bemålade rekonstruktioner av utvalda verk från Grekland under arkaisk tid fram till den kejserliga romerska eran. I höst erbjuder Medelhavsmuseet ett unikt tillfälle att se antikens färger med nya ögon. I
utställningen visas färgstarka rekonstruktioner som bländar åskådaren i starkt blåa,
röda och gula nyanser. Utställningen innehåller även verk av konstnären Cecilia
Edefalk och fotografier av Åke E:son Lindman samt föremål ur museets egna samlingar som bär tydliga färgspår. Vandringsutställningen har tidigare bl.a. visats på
Pergamonmuseum i Berlin, J. Paul Getty Museum i Los Angeles och visas nu för
första gången i Sverige.
Cirkapris 250 kr.
Arena Förlag.

Ekonomibyggnader på skånska herrgårdar

 

Ny Stockholmsguide

 

Byggekologi - kunskaper för ett hållbart byggande

 

Snigel - fridstörare i örtagården

 
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt