Närodlat är godast!

Äppelmusteri, gårdsbutik, självplock och café - på Rosenhill är allt genomsyrat av ekologi och återbruk.

Det är höst, och på Rosenhill på Ekerö i Mälaren råder full aktivitet. En skoklass kommer från Märsta för att plocka äpplen, bilar står på kö, fullastade med frukt som skall bli äppelmust, bland oljor och ullgarn och hela tiden hörs plask och surr från musteriet, där mogen frukt blir gyllengul saft.
Här bor Emilia och Lars Sillén med sina tre barn bland får, katter, höns, grisar, grönsaksodlingar och hundratals fruktträd.
Ekologiskt tänkande genomsyrar allt, från uppmaningen på cafétoaletten att i stället använda det miljövänliga dasset, till växthusen där tomater och squash odlas helt utan bekämpningsmedel.
Gården är Emilias barndomshem, hennes föräldrar hade jordbruk här. På 1960- och 70-talen stod inte jordbrukande särskilt högt i kurs, och föräldrarna klagade ofta över hur svårt det var att få ihop ekonomin och tillvaron. Emilia hade
därför inte en tanke på att driva gården vidare utan flyttade tidigt hemifrån, för att syssla med helt andra saker, som att resa.
–Jag hade träffat Lars och vi seglade ut på haven i slutet av åttiotalet. Vi satt där i båten och började längta efter odling, mylla, jord. Vi pratade om att man borde skaffa en gård, och kom på att den här gården fanns, så vi flyttade hem och drog
igång verksamheten, berättar Emilia.
 
Emilias föräldrar hade drivit äppelmusteriet här sedan 1978, hit fick folk komma med egna äpplen och få dem pressade till must, och kundkretsen var upparbetad. Med den tryggheten i botten bestämde sig Emilia och Lars för att
sakta utöka.
–Först åkte vi in till Årsta partihallar och försökte sälja rabarber, men ingen ville köpa sådant 1992. Det fanns inget intresse för närodlat och ekologiskt, folk köpte hellre från Sydamerika. Då åkte vi hem och gjorde marmelad i stället och bestämde att kunderna måste komma till oss, i stället för att vi skulle söka upp dem. Musterikunderna fanns ju redan, dem kunde vi sälja marmeladen till. Så började vi satsa lite mer på självplock; morötter, rödbetor och vitkål, hallon, björnbär och svarta vinbär, säger Emilia.
Och kunderna kom, intresset ökade sakta. Sedan dess har det bara blivit mer och mer. I dag kommer skolklasser hit, 40 olika äppelsorter och musteriet lockar massor av folk, det finns gårdsbutik och café, handelsträdgård och hängmattebutik.
Nytillkomna projekt är örtavandringar, bed & breakfast, musikkvällar, bakluckeloppis en lördag varje månad och ge&få-butiken, en idé som bygger på att man tar det man vill ha och om man vill lämnar något annat i gengäld, utan pengar inblandade.
–Vi lever i ett sådant fruktansvärt överflöd av prylar. Det är vanvett att man inte får ta andras gamla saker på sopstationer! I Jönköping finns en tipp där man får ta saker, så borde det vara överallt.
 
 
Familjen har fler planer. Nya äppelträd har just planterats för att säkra återväxten och man skall inrikta sig ännu mer på äpplen och bär.
–Vi kommer att dra ner på grönsakerna, det är för mycket jobb med dem, och satsa mer på bär och frukt. Vi är i grunden frukt- och bärmänniskor, menar Emilia.
För familjen Sillén är det helt uppenbart hur vindarna har vänt under åren på gården. Intresset för närodlat och ekologiskt och sunt har ökat enormt.
–I början sågs vi som udda, konstiga hippies och de som kom hit och handlade var taniga och bleka, men numera kommer alla möjliga vanliga familjer som har upptäckt att det smakar godare med närodlat och som vill göra något kul ihop.
Som en följd av det ökade intresset har hela familjen i år för första gången kunnat livnära sig på gården, Lars har tidigare varit lärare vilket har dragit in pengar. En annan bidragande anledning är hjälp från volontärer som kommer hit via
WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), en organisation som förmedlar kontakt mellan arbetssugna ungdomar från hela världen och ekologiska lantbruk.
Volontärerna kommer hit och arbetar i ett par veckor för kost och logi och far sedan vidare till en annan gård, kanske i ett annat land. Just nu är två tyska volontärer här och hjälper till med odlingarna och i caféet, och under musteriets högsäsong brukar ännu fler behövas.
I butiken brukar köerna vara långa på helgerna, då behövs all extrapersonal man kan få. Här säljs äppelmusten på dunkar, honung från en grannbiodlare, äppelcidervinäger, hantverk, ullsockor och marmelad. Inga produkter i butiken har
KRAV-klistermärken, trots att Rosenhill är kravgodkända och har rätt att använda märkena.
–Dels tycker vi att det är slöseri med klistermärken på varenda grej, dels vill vi få bort alla myter kring KRAV och ekologi. Det behöver inte vara specialförpackat, ha särskilda etiketter och vara så himla speciellt. Du ser det ju själv; har du
luktat och smakat och sett och provat så smakar det gott och du mår bra. Konstigare är det inte!
 
Rosenhill har öppet maj-oktober. Vägbeskrivning och mer
information finns på www.rosenhill.nu
Foto Mikkel Ørstedholm
 
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt