Nya badrum i gamla hus

Bygga ut eller bygga om invändigt? Att få till ett badrum i ett gammalt hus är en balansgång mellan moderna behov, försäkringsbolagens krav och kulturhistoriska värden.

Badrum och andra våtutrymmen i gamla hus är en utmaning. Hur ska man egentligen resonera som husägare? Plötsligt räcker det inte att ha koll på traditionella material och metoder, stilhistoria och husets ursprungliga konstruktion. Man måste också ta ställning till moderna installationer och funktioner, nya material och – inte minst – gällande byggstandard och försäkringsbolagens krav.

Är det då bäst att försöka passa in sådana nya funktioner i befintliga utrymmen i den gamla huskroppen? Eller är det bättre att göra ett tillbygge och förlägga alla rördragningar, täta skikt och moderna material dit? Olika skolor finns.

Många byggnadsvårdare menar att man bör förlägga alla moderna tillskott till utbyggnader, både för att slippa dra in moderna material i gamla hus och för att det blir lättare att åtgärda en vattenskada i ett modernt tillbygge än att riva upp 1800-talsgolv.
Andra menar att om huset förändras mycket exteriört av en tillbyggnad är det kanske bättre att bygga badrum i ett befintligt utrymme. Det bästa anses då vara att göra ett rum i rummet, dvs bygga en sorts kub med tätskikt och allt och ställa in den i ett befintligt rum. På så vis blir ingreppen minimala i själva huset.

Om det inte finns ett utrymme som kan användas för badrum utan alltför stora ingrepp är det oftast klokast att bygga ut. Många gamla hus har redan en påbyggnad vid ena gaveln, kanske en köksingång. Att göra en likadan tillbyggnad vid andra gaveln skapar symmetri. Man kan också bygga ut bakåt, så syns det inte så tydligt. En stor vinst är om man kan lägga avlopp och rör tillsammans, så slipper man dra rör genom flera rum och får lättare koll på eventuella vattenskador och läckage.
Om huset är kulturhistoriskt värdefullt och det är svårt att bygga ut på ett vettigt sätt kan det vara klokast att bygga ett nytt fristående hus på gården, och lägga alla moderna funktioner där.

Försäkringsbolagens kostnader för vattenskador i våtrum är enorma och branschreglerna för hur man bygger våtrum är extremt detaljerade. Samtidigt är det många som inte vill ha tätskikt med primer och plastmaterial i sitt gamla hus, och då blir det problem med försäkringsbolagen. Å andra sidan går det att vara extremt noggrann vid bygget även när man använder pärlspont och linolja, så att risken för fuktskador blir minimal, och strunta i försäkringsbolaget – då får du inga pengar vid en skada men är säker på att det inte blir någon skada. Viktigast är att alla våtrum görs fackmannamässigt.Vi frågar experten

Arkitekten
Henrietta Ahlenius, arkitekt i Värmland, inriktad på gamla hus:
Vad skall man tänka på om man vill bygga badrum i ett gammalt hus?
–Lär känna ditt hus innan du förändrar det. Bo in dig ordentligt, helst ett år, innan du ändrar något. Planera noga, rådgör med arkitekt och även byggnadsantikvarie om huset är kulturhistoriskt värdefullt. Låt byggprocessen ta sin tid, att hetsa blir aldrig bra. Husägaren bör absolut vara på plats under bygget, så man kan lösa frågor som uppstår och prata direkt med byggarna. Särskilt när det gäller om- och tillbyggnader vet man att huset nästan garanterat kommer att bjuda på en överraskning.


Försäkringsföretaget
Lars Fahlgren på Gar-Bo, som arbetar med byggfelsförsäkringar och utbildning i nybyggen och tillbyggnader:
Hur kombinerar man gamla hus med moderna försäkringskrav? Kan man undvika plastskikt och ändå få badrummet godkänt?
–Om man gör ett avsteg från gällande normer måste man först tänka på konsekvenserna. Gör en fuktkonsekvensbeskrivning, se till att få den godkänd av kontrollansvarig för bygget, bygg fackmannamässigt och dokumentera vad du gör. Försäkringen ska gälla om man gör rätt och det ändå blir fel, så det gäller att visa att du har gjort rätt. Om man är noga med att dokumentera allt man gör och förklara varför man har gjort det kan man alltså ibland kringgå moderna krav. Men man måste veta varför man gör allting, det går inte bara att säga att det var snyggare med pärlspont.


Byggnadsvårdaren
Sverker Sihlberg, som har lång erfarenhet av gamla hus:
Hur skulle du bygga badrum i ett hus som saknar det?
–Helst förlägga det i ett mindre rum med fönster alternativt bygga till. Bygga ”rum i rummet” brukar inte bli så lyckat då rumskaraktären försvinner. Ytterligare alternativ, om det finns flera små utrymmen, är att dela upp våtrummet i separata delar för WC och dusch. Det är viktigt med ventilation! Det finns små, bra lösningar som monteras på yttervägg för under tusen kronor, typ Fresh och Pax. Väggar, tak och golv behandlas enligt de rekommendationer som golv- och keramikbranschen gett ut.
I ett gammalt hus är det en fördel att låta tapeter och paneler ”begravas” under nya väggskivor. Det kommer alltid nya ägare som kanske vill ändra och då finns husets tapet- och vägghistoria kvar. Gör man våtrummet med dagens vattensäkerhet är det inget problem. Samma sak med golv och undertak. Skydda med skivmaterial som fästs med tunna skruvar direkt på golvet. Det blir små hål som sväller igen om någon vill återta golvet.
Hur gör man med avloppsvatten och indragning av vatten?
–Vatten och el är oftast lätta medansavloppet kan bli ett bekymmer att lösa om det till exempel saknas källare. Det kan vara en fördel att höja golvet och dra avlopp sidledes. Här brukar erfarna rörmokare kunna komma med bra vägval. El- och vattenledningar kan dras lite hur som helst förutsatt att inga skarvar göms. Den klassiska dragningen via trumma med slitsbotten är bra, och i dag finns rör som ligger i skyddshölje.


Tre tips om inredningen
*Tänk efter noga innan du väljer gammaldags tvågreppsblandare. Moderna engreppsblandare är inte lika vackra, men betydligt enklare att hantera än tvågreppsblandare.
*Högspolande toalettstolar kan vara svåra att rengöra och underhålla. Klassiska lågspolande modeller är oftast bättre, men satsa gärna på en begagnad renoverad toalettstol. Sådana hittar du bland annat hos VVS-Pro i Gävle.
*Gamla gjutjärnsbadkar har oöverträffad kvalitet och håller vattnet varmt länge. Finns det ett gammalt badkar i ett uthus, kosta på en renovering. Remaljeringsbolaget renoverar kar och finns på många håll i landet, se remaljering.se
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt