Nytt badrum på gammalt vis

Badrummet är tillsammans med köket det rum som slits mest i ett hem, och som man därför oftast vill göra något åt. Vi vill ha det fräscht och snyggt, samtidigt som vi vill behålla husets själ och inte göra stora ingrepp. En svår balansgång, men inte alldeles omöjlig.

Historiskt sett har de flesta svenska hus inte haft något badrum eller toa förrän på femtiotalet. Badade gjorde man på lördagar i en balja på köksgolvet och övriga kroppsliga behov skötte man på dasset en bit från huset. I sommarstugan har väl de flesta än i dag kvar sitt gamla dass och bryr sig inte om att dra in rör och ansluta toalett och vatten, men den som vill bo per­­manent i sitt hus vill oftast lösa toalettfrågan. Sam­ma med bad, i som­marstugan klarar man sig oftast bra med ett dopp i insjön, men ska man bo året runt måste man ha ett badrum. Ganska få hus är helt orörda i dag, de flesta har något litet kyffigt toautrym­me från sextiotalet med plast­matta och ofräsch doft som man gärna kan göra om.

Göran Gud­munds­son på Gysinge centrum för byggnadsvård har mångårig erfarenhet av badrum i gamla hus. Hans råd är att utgå från det gamla.

– Man skadar inte husets uttryck om man gör en fräsch toa av den gamla äckliga, och vill man att at­mos­­­­fären ska bli enhetlig kan man välja ka­kel och sanitetsporslin i en stil som passar huset i övrigt.

Vitt fasat kakel, till exempel, har funnits i våra hus sedan toaletterna kom inomhus och går att köpa nytillverkat i dag. Gamla toalettstolar och tvättställ kan man gärna köpa från byggnadsvårdsbutiker, då är de renoverade och grundligt rengjorda, eller så köper man nytt, i ny eller gammal stil, från någon av otaliga badrumsbutiker.

– Man kan lika gärna acceptera att i dag är i dag och välja moderna, bekväma toaletter och tvättställ. Mån­ga av de »antika« modellerna är inte genomtänkta, tycker Göran Gudmundsson. Bland an­­nat glöm­­mer man gärna bort att äldre människor vill ha en högre toalettstol, vilket diskvalificerar sto­lar i äld­­re stil, då de är för låga. Barn och gamla kan ha svårt med sepa­rata varm och kallvattenkranar. Bättre att inte framhärda utan låta det praktiska gå först!

Lennart Berg som driver företaget VVS-PRO har lång erfarenhet av badrum och toaletter. Han arbetar med nytt sanitetsporslin i klassiska modeller och samlar dessutom på äldre VVS-produkter. Han menar att man kanske måste rucka lite på bygg­­nads­vården just i badrummen.

– Kunderna vill ha komfort och livet måste fun­gera där man bor. Dessutom måste man följa lagstiftning och regelverk.

Just kring våtrum är lagen benhård. Tät­skikt måste monteras, rörmaterial och kopp­lingar ska vara av god­kända material, man kan inte ha dolda skarvar inne i väggar som förr. Typ­god­kända material och arbetsme­toder skall använ­das. Försäk­rings­bolagen betalar inte ut ersättning för vattenskador om det finns några frågetecken kring tätskikt och ledningar eller om arbetena inte har utförts på ett fackmannamässigt sätt.

– Man kan inte vara fundamentalist, byggnadslagstiftningen måste komma i första hand och bygg­nads­vården i andra, säger Lennart Berg.

Däremot tycker han att man ska ge sitt badrum ett uttryck som stämmer med resten av huset.

– Välj målade kopparrör, inte plaströr eller förkromade rör! Sådana hör inte alls hemma i äldre hus. An­vänd inte plastklamrar utan så kallade syskonklamrar när du fäster ihop rören, det blir mycket snyggare. Och tänk till innan du väljer sanitetsporslin, det finns mas­sor av snygga modeller som kan passa in!

Lennart Berg och VVS-PRO är sedan 1990 sam­ar­betspartner för VVS-varor åt Gysinge centrum för bygg­nadsvård. Han saluför nytillverkade toalettstolar, tvättställ, kranar och blandare, allt i klas­sisk design. På Gysinge finns också ett begränsat sortiment andrahandsvaror för den som är inne på återanvändning av sanitetspjäser. Sortimentet varierar över tiden och Lennart Berg berättar att det är ganska svårt att hitta bra sanitetsporslin på andrahandsmarknaden.

– Mycket är slitet och svårt att få fint igen. Om pors­linet är krackelerat går det inte att få fason på det, men sådant syns inte förrän man har gjort rent wc-stolen eller handfatet. Men lyckas man med rengörin­gen kan man ofta inte se att varorna är begagnade, utom på designen.

Hur gör man om huset aldrig har haft en toa, om inget finns att utgå från? Då blir det lite svårare. Göran Gudmundssons förslag är att man gör en ut­byggnad på huset och lägger våtutrymmena i den.

– En utbyggnad har flera fördelar, om den inte förstör hela intrycket förstås. Dels blir risken mindre att få ödesdigra vattenskador på huset, om alla rör och ledningar går i utbyggnaden kan bara den ska­das. Dels förstör man inte fina rumssammanhang, till exempel genomgående filer, genom att byg­­ga ett badrum någonstans i mitten av huset och täppa igen sikten. Dess­utom blir ingreppet i huset mycket mindre om man gör en liten tillbyggnad som enkelt skulle kunna rivas igen, än om man kaklar och drar rör inne i huset, säger Göran Gud­mundsson.

Om en duktig arkitekt ritar utbyggnaden behöver det knappt ens märkas att den är tillkommen senare. I huset Nästgårds i Gysinge, en före detta bondgård, som under senaste seklet bara använts som tillfällig skogsarbetarbostad och som har flyttats hit, finns ett exempel på hur en nätt badrumstillbyggnad kan se ut. Till­byggnaden ligger på husets baksida och rymmer badrum, tvättstuga och toalett. Den smälter väl in i det ursprungliga huset och det enda ingreppet är en dörr som har tagits upp vid ett före detta fönster, för att man ska kunna nå utbyggnaden inifrån.

Väggar, golv och sanitetsporslin är valda för att passa in med stilen i resten av huset, även om utbyggnaden är gjord i modern tid. På golvet ligger klinkers från Skromberga klinkerfabrik i Skåne, som har tillverkat klinkers sedan 1886. På väggarna sitter vitt kakel av klassiskt snitt. WC-stolen är från Gysinges eget begagnatlager, likaså tvättstället och det renoverade badkaret, som är målat på utsidan med fem procent grå linoljefärg. Huset har självdrag vilket gör att en så kallad paxfläkt räcker bra för att suga ut fukten, rakt genom väggen från badrummet. Väggarna är målade med linoljefärg som fungerar utmärkt i lite fuktiga utrymmen.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt