Nytt kök med klassisk touche

Barnfamiljens närmaste granne var ett snickeri, som fick bygga det nya köket i gammal stil.

Alma sitter och pysslar vid slagbordet som hennes moster en gång köpte i Stockholm och som efter ett par år i huvudstaden fått komma hem till Hälsingland.

Det var tio år sedan som Per och Anna flyttade in i sitt hus i byn Söderala i Hälsingland. De äldsta delarna av huset är byggt kring 1800 men har fått några tillbyggnader under åren. Första året bodde de in sig i huset men sen blev det dags att göra något radikalt åt köket.
-Köket var ganska nedslitet och mörkt och bestod av två rum, berättar Anna. Taket bågnade under några gamla träfiberplattor och det rann sågspån ur det. När vi tagit bort plattorna och sugit bort spånet hittade vi ett välbevarat gammalt brädtak. Bakom träpanelerna från 50-talet gömde sig en gammal pärlspontpanel. Då kändes det relativt enkelt att bestämma även hur luckorna skulle se ut ,men lådorna fick bli släta.
Det blev grannen Asta snickeri som fick bygga köket som är gjort i massiv furu. Anna ville ge köket en ombonad känsla och valde därför att lasyrmåla kökssnickerierna i en olivgrön färg som passade bra till den klassiska tapeten Färnebo från Duro.
I köket fanns sedan gammalt, en liten men väl fungerande vedspis som murades in i sällskap med en modernare variant under en spiskupa.
Mellan arbetsdelen av köket och matplatsen står en köksbänk som från matplatsen ser ut som en traditionell köpmansdisk. Den delar även av de olika golvytorna, det fanns bara trägolv kvar iden ena av kökets delar som man slipade upp och oljade. I  köksdelen valde Anna och Stefan att  helt bryta stil och valde en golvklinker.
Bänkskivorna är gjorda i massiv björk och är behandlade med paraffin.
-Det är bättre än att olja in dem, förklarar Anna. Jag tycker att det ibland tar smak av oljan om man lägger mat på bänken.
Matplatsen är stor och kring slagbordet som ursprungligen kommer från Hälsingland står några gamla pinnstolar och en kökssoffa som Anna ärvt från släkten i Ångermanland.

Vedspisen är inmurad i liggande fasetterat kakel, spisen behövs ibland när strömmen går.
Text: Harriet Andresen
Foto: Charlotte Gawell
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt