Nyttigt och gott med surdegsbröd

Det är inte svårt att att baka bröd på surdeg och det blir mycket godare. Hemligheten är tålamod, att ge brödet tålamod.



Börja med surdegen, blanda:
• 1,5 dl ljummet vatten,
• 1 tsk honung
• 1,5 dl råg- eller vete­mjöl

Lägg alltsammans en liten keramikskål värmd med hett vatten, så kommer jäsningen igång lättare. Förvara på ett varmt ställe, till exempel i skåpet ovanför kylen, till nästa morgon. Då värmer du en ny skål med hett vatten, lägger över degen i den och tillsätter:
• 1 dl ljummet vatten
• 1 dl mjöl.

Täck med plast och låt stå varmt. På kvällen upprepas samma sak, tillsätt mer mjöl och vatten och häll över i en nyvärmd skål. Likadant gör du morgon och kväll tredje
dagen, sedan kan du börja baka.

Blanda surdegen väl med:
• 1 dl mjöl och
• 1 dl ljummet vatten
Täck över med plastfolie med lite lufthål och låt stå i rumstempe­ratur i fem timmar. Kon­si­sten­sen ska vara ungefär som filmjölk.

Gör om samma pro­cess igen, vänta fem timmar till. Gör om samma process igen och låt stå över natten.

Nästa dag ska surdegen visa livstecken i form av bubblor. Häll lite av den i en tättslu­tande glasburk och ställ i kyl­skå­pet. Det blir grunden för nästa bak.

Häll resten av surdegen i degblandaren. Tillsätt:
• 12 dl fingerljumt vatten
• 2 kg vetemjöl (knappt)
• 50 gram salt.
Arbeta degen i degblan­dare på långsam hastighet i minst fem minuter. Det ska hinna bildas gluten så att degen, trots att den känns i lösaste laget, blir trådig när man drar isär den.

Vänd upp degen på mjölat bakbord och vik ihop den ett par gånger innan den läggs ner i en stor täckt bunke.

Efter cirka en timme, ta upp degen, tryck ur luften, vik ihop den och lägg tillbaka den igen.

Efter ytterligare en timme; ta upp degen, arbeta ur luften och
dela upp den i fyra lika stora delar (använd våg) som placeras i fyra korgar med mjölade linnedukar. Efter cirka
45 minuter vält bröden ur korgarna och sätt in dem med mjölad bakspade, helst i en stenugn som är uppeldad till ungefär 250°C. Baka i cirka 40 minuter.

Om du bakar i elugn, placera en långpanna med 1/2 dl vatten längst ner i ugnen och sätt temperaturen på maxvärme, ca 250° i god tid innan bröden är
färdigjästa. Sätt in brö­­den på en plåt och sänk värmen till gräddningstemperatur ca 200°. Ta ut bröden efter 40 minuter och låt svalna på galler under duk. Njut!
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp


Just nu 30 objekt