Odla lätt i upphöjda bäddar

Oavsett vilken jord du har i trädgården kan du alltid odla grönsaker i pallkrage eller en murad bädd. Vi visar hur du gör!

Hetast i år är att odla grönsaker i en avgränsad rabatt; färdigköpt pallkrage, egenmurad kallmur eller hemsnickrad låda spelar ingen roll.
I en avgränsad odlingslåda slipper du problem med dålig jord och stenig mark. Du kan anpassa jorden efter växternas behov och den begränsade ytan gör det lättare att bekämpa ohyra och ogräs. Odlar du i pallkragar kan du dessutom flytta odlingen.
När du får upp odlingen en bit från marken blir det varmare och du kan odla känsligare växter. Därtill kommer du igång med odlandet tidigare på våren.


Vilken sorts låda?
En pallkrage är en träram med metallhörn som används för att hålla kvar lasten på lastpallar. Pallkragar finns i alla prisklasser, från plantskolans färdigmålade kragar med tillhörande glaslock för ett antal hundralappar, till begagnade på Blocket för några tior.
Måla dem med slamfärg eller använd dem omålade.

Snickrar du en egen låda kan du ta vilket virke du vill, men använd inte tryckimpregerat om du tänker äta det som odlas i lådan. Gör inte lådan för stor, det är enklare att komma åt i en låda som är max 60 cm bred.

Du kan också mura en upphöjd bädd. Använd begagnat tegel eller lecablock som putsas. En mur kräver väldränerat underlag för att inte frostsprängas. Gräv ur en ränna som bottnas med grus och lägg första varvet tegel i rännan. Mura sedan så att skarvarna förskjuts en halv sten för varje skift, så blir det stadigt, och foga med murbruk.


Fyll på jord
Lägg ett lager tidningar direkt på marken inuti lådan/ramen/muren. Tidningarna hindrar ogräs från att ta sig upp. Om lådan är hög eller du har flera pallkragar på varandra, fyll den understa lådan med grovt material som grenar, grus eller sten. Vissa grönsaker kräver dock djupare bäddar och vill du odla dem kan du fylla båda lådorna med jord. Fyll därefter på kompost och välgödslad jord upp till kanten, och sätt igång att odla.


Vi vill ha djup jord (gärna ett par pallkragar på varandra)
Rotfrukter som potatis, kål, morot, palsternacka

Vi klarar oss med mindre jord
Bladgrönsaker, sockerärter, örter och kryddor


I en pallkrage ryms:
Fyra plantor broccoli eller vitkål eller
sex plantor potatis eller
tolv plantor sockerärter eller
18 salladshuvuden eller
24 plantor mangold eller
72 morotsplantor eller
84 plantor dill eller plocksallat
Vissa grönsaker kan sås direkt i pallkragen, andra behöver förodlas. Läs vad som gäller på fröpåsen. När fröplantorna är stora nog att kunna hanteras är det dags att sätta ut dem. Börja med att avhärda dem ett par dagar; ställ ut den lilla plantan i skugga på dagen och ta in den på natten. Sätt sedan dina plantor i din odlingsbädd och vattna rejält.


Glöm inte växelbruket!
För att inte sprida sjukdomar och utarma jordens näringsämnen behöver du odla olika saker i dina bäddar varje år. Flytta därför runt växterna mellan olika lådor, skriv upp var du har odlat vad så du inte glömmer. Är du riktigt avancerad odlar du i fyraårig växtföljd där växter som ger näring till jorden planteras året innan du sätter näringskrävande växter. En vanlig indelning är:
År 1) Kål, purjo
År 2) Lök, sallat, rotfrukter
År 3) Potatis
År 4) Ärter, bönor

Första året tillför du ordentligt med gödsel och odlar näringskrävande växter som kål och purjo. Andra året tillför du lite gödning och odlar rotfrukter och lök som inte är särskilt näringskrävande. Tredje året odlar du potatis som trivs i magrare jord och blir vattnig av för mycket gödsel. Fjärde året är det dags för baljväxter, vilka tillför jorden näring med hjälp av kvävefixerande bakterier. De behöver alltså ingen extra näring. När du skördat ärterna och bönorna arbetar du in stjälkar och blad i jorden. Året efter börjar du om från början med gödsling.

Och så lite vackert…
Ringblommor, gurkört och krasse bland grönsakerna är vackert och ger färg och smak åt salladen. Tagetes skrämmer bort ohyra som trivs bland tomater och smultron.
Bild krasse

Boken Odla i Pallkrage är en ny och mycket informativ bok för dig som vill komma igång. Här får du tips på växter som trivs i pallkrage, lämpliga växtföljder och hur du bygger varmbänkar.
Odla i pallkrage, Eva Robild, ICA Bokförlag 2014Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt