Öppna fönstret!

Fönsterbeslag ser olika ut beroende på när de är tillverkade. Försök hitta hakar och haspar som stämmer med husets ålder och stil, så blir helhetsintrycket mycket bättre.


På 1700-talet var beslagen stora och vackert utformade. Vinkeljärn och gångjärn satt ihop och till och med hasparna har vacker form. Foto Per Myrehed

Hakar, haspar och märlor låter som något taget
ur en gammal barnramsa, men är namn på olika beslag att stänga fönster med. Fönsterbeslagen är kanske inte det första man lägger märke till på ett gammalt hus, men som med så mycket annat: det är detaljerna som gör det!
Fönsterbeslag var något som bara de förmögna hade råd med under 1700-talet och en bra bit in på 1800-talet. Beslag behövdes inte bara för att man skulle kunna öppna fönstren, göra ett fönster öppningsbart, utan både gångjärn, hörnjärn och kanske en hasp med en märla behövdes för att kunna vädra.
Då alla dessa beslag skulle handsmidas är det kanske lättare att förstå varför det blev så dyrt. Först när fönsterbeslagen började maskintillverkas blev det en vara som flera hade råd med. De bågar som inte gick att öppna var i stället fastspikade med hästskosöm, en smidd kraftig kilformad, kort spik med knubbigt huvud. Tack vare att spiken var kilformad kunde den dras ut utan att skada trävirket i bågen.
Hur ska då fönsterbeslagen se ut? Ja, det beror naturligtvis
helt på vilken ålder det är på fönstret eller på huset. Men tyvärr är det svårt att tidsbestämma ett fönster efter beslagen då beslag var dyrbara och gärna återanvändes när fönster byttes ut eller gick sönder. Man får försöka använda beslag som i övrigt påminner om husets stil.

Vid 1800-talets andra hälft hade maskintillverkningen kommit i gång och fönsterbeslagen smids inte längre utan klipps ur järnplåt. Beslagen blir tunnare, formerna rakare. Foto Per Myrehed


1900-tal. En mängd fönsterbeslag finns att välja mellan och genom att priserna går ner har fler råd att sätta upp beslag. Nu introduceras de pressade hörnjärnen och samma typ av gångjärn som finns på dörrar. De fönsterhakar vi har i dag kommer på 1920-talet. Foto Per Myrehed.

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt