Ordning på torpköket

Med små medel och kreativa idéer har Kristin och hennes familj skapat ett gammaldags torpkök med atmosfär. Här berättar hon hur de tänkte och gjorde.När vi tog över vårt småländska torp från sent 1800-tal fanns inget rinnande vatten, inget avlopp och skruttiga utanpåliggande elledningar. Det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång med renoveringen. Positivt var att ingenting var särskilt sönderrenoverat – en stor fördel när man vill bevara tidstypiska drag och originaldetaljer.
Köket bestod ursprungligen av en vrå med ett överskåp och ett underskåp intill vedspisen. Det var alldeles för litet för vår familj och dessutom i en obekvämt låg arbetshöjd. Skåpen flyttades ut i verkstaden och används nu till förvaring. Köksvrån har vi nu som grovingång. I stället började vi planera för ett nytt kök i det rum som tidigare var sovkammare.

Platsbyggt på låtsas
Till en början trodde vi att alla enheter skulle behöva platsbyggas för att stämma med måtten i rummet. En köksfirma vi tog kontakt med lämnade förslag med en väldigt bra lösning, men tyvärr var den alldeles för dyr. Vi granskade då i stället utbudet hos de traditionella kökstillverkarna och märkte att ett av deras standardskåp passade precis lagom på höjden, det behövde bara läggas till en liten passbit och en taklist för att få skåpen att sluta an snyggt mot taket. Går skåpen hela vägen upp slipper man en dammsamlande hylla. Även på bredden fungerade standardenheter bra.
Några skåp gjordes öppna utan luckor och dessa stommar beställdes i trä – i dag ångrar vi att vi inte beställde sådana till alla skåp. Luckorna är i massivt trä med en klassisk spegel och alla detaljer som luckor, täcksidor och lister beställdes trärena. Sedan penselmålades allt i en bruten vit färg. Köket upplevs som platsbyggt men blev betydligt billigare än sådana.

Förvaring under trappan
Alla golv i torpet är gamla såpskurade trägolv. Är det så praktiskt i ett kök, frågar sig vissa. Ja! Golvet är långt ifrån perfekt, det fanns lite kvisthål och gamla spikhål redan från början, och vi har bara byggt på det slitaget med hjälp av barn och hund. Fläckar är lätta att skura bort med vatten och såpa. Det som inte försvinner på en gång försvinner över tiden då det går in i träet.
Med tre dörröppningar, ett fönster och ett litet snedtak för trappan till övervåningen att ta hänsyn till är köket relativt svårmöblerat. Det enklaste var att ha köksskåp och arbetsbänkar längs två väggar. De resterande väggarna är klädda med bröstpanel i pärlspont med en tapet över. Höjden på panelen bestämdes av snedtaket, har man en linje i rummet att förhålla sig till blir intrycket mindre rörigt. Utrymmet under trappan gjordes om till förvaring. Det slukar stora mängder otympliga prylar som hundmatstunna, dammsugare och sopsorteringskärl för papper och glas.Vedspisen renoverades
Eftersom köket ursprungligen användes sovrum fanns här tidigare en kakelugn. Den var redan borta när vi flyttade in och kvar fanns bara den murade nischen. Vi tyckte det var en vacker detalj och lät muraren slätputsa väggarna och göra en välvd avslutning upptill. Sedan sågade vi till gamla överblivna takbrädor i rätt längd, handhyvlade dem med en profilhyvel i framkant, linoljade och satte till sist upp dem som hyllplan. Nu har nischen blivit ett praktiskt förvaringsutrymme. Gamla avlånga sockerlådor har precis rätt mått för att passa in där, så två stycken pryder de nedersta hyllplanen. Längre upp finns plats för porslin, burkar och kokböcker.
Den gamla vedspisen finns kvar på sin ursprungliga plats, runt hörnet från det nuvarande köket. Dessvärre var hela murkonstruktionen i så dåligt skick att den behövde rivas ner den och rökgångarna göras om, men den är uppmurad igen precis som innan. Utan vedspis står man sig slätt på landet, särskilt om man bor i ett område drabbat av strömavbrott så fort det blåser. Vid strömavbrott förser vedspisen torpet med både värme - under åtta månader av året eldar vi nästan dagligen- och möjlighet att laga mat, till vardags ger den en trevlig avställningsyta.

En originaldetalj är de gamla krokarna i taket framför vedspisen. Här har vi trätt i en gammal gardinstång och nu är det världens bästa torkskåp för blöta kläder under vinterhalvåret. Om sommaren är det ett utmärkt ställe att torka kryddor eller trattkantareller på, då det både är torrt och rätt mörkt här.

Bänkskivan blev snabbt ful
Vissa moderna inslag i ett kök går inte att komma ifrån. Kyl, frys och diskmaskin är helintegrerade och göms bakom luckor, vilket fungerar bra. En modern lösning som vi är mindre nöjda med är köksbänkarna. De är i oljad bok, men trots inoljning och skötsel enligt alla rekommendationer, fick de snabbt fula mörka fläckar av kastruller och skålar. Att slipa bort fläckarna är lönlöst. Helst skulle de bytas till bänkskivor i sten, men just nu räcker varken tid eller pengar till. I stället har vi prövat att lägga på en mörk hårdvaxolja som en tillfällig lösning. Den föll tyvärr inte heller så väl ut. Hade bänkskivorna behandlats med hårdvaxolja från början hade det nog blivit bra, men nu gjorde den befintliga oljan i skivan att vaxet inte fäste som det skulle.

Ångrar vissa val
En favoritsysselsättning är att gå på loppisar och i antikbodar och leta efter emaljredskap, gamla korgar, lådor, burkar, linnehanddukar och andra köksattiraljer. Ett auktionskap var en hel låda med trettio gamla konserveringsglas som nu tjänstgör i skafferiskåpet. Att safta och sylta är också roligt och fint blir det med gamla patentflaskor och burkar. Ger rabarbern marmelad så det räcker till en burk, kan det gärna få vara en snygg och gammal burk.
Tidigare fanns ett gammaldags kallskafferi i torpet, men det blev i stället en liten toalett. Det är en klassisk fallgrop, har jag förstått. När vi gjorde valet stod toalett och duschutrymme högt på önskelistan, men nu när huset är tillbyggt med badrum ångrar vi det beslutet. Valen är så otroligt många när man renoverar sitt gamla hus, och vissa ångras i efterhand. Som tur är, är vi ändå nöjda med de flesta av valen. Köket är verkligen husets hjärta och den självklara samlingsplatsen hos oss.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt