Lördag 10 mars

BYGGNADSVÅRDSDAGEN på Kristinehovs malmgård på Södermalm i Stockholm.
Träffa oss från Gård&Torp på plats!

Lördag den 10 mars kl 11-16 kommer vi, tillsammans med några av de största namnen inom byggnadsvård och arkitekturhistoria, att ordna en dag fullspäckad med föreläsningar, workshops och utställare på vackra Kristinehovs malmgård på Södermalm i Stockholm.

Under dagen kommer flera omtyckta profiler lära dig mer genom inspirerade föreläsningar.

  • TV-profilen och byggnadsantikvarien Erika Åberg ger handfasta tips och råd kring byggnadsvård i vardagen.
  • Vår egen bebyggelseantikvarie Gustav ”Rävjägarn” Bergström berättar om Stockholms unika bebyggelse – epok för epok, från 1880-talets klassicism till folkhemmets femtiotal.
  • Arkitekt SAR/MSA Leila Reppen, som även är författare av böckerna ”Tidstypiskt” och ”Så byggdes villan” håller föreläsningen ”En arkitektonisk resa genom tid och rum”

Inne i malmgårdsbyggnaden kan du träffa några av de främsta företagen inom byggnadsvård, till exempel Byggfabriken, Gamla Stan kulturbygg, Eskilstuna kulturbeslag, Retro måleri, Nordins byggnadsvård, Stockholms kakelugnsmakeri, Gård & Torp, Lingmans kulturplåtslageri och Lucks mf. Till detta kommer vi bjuda på stillsam jazz och goda snittar. Allt till ett facilt självkostnadspris om 100:- per person. Barn under 12 år gratis. Betalas kontant eller via swish på plats.

Mer information : Historiska Hem, http://historiskahem.se/byggnadsvardsdagen/


Lördagen den 10 mars kl 14-16

Båt & Byggnadsvård i Roslagen

Lås och beslag till 1700-tals dörrar och fönster – Föreläsning och invigning av utställningen. 

Lars Sjöberg, konsthistoriker och 1700-talsexpert visar och berättar om den fascinerande utvecklingen av renässansens rika ornamentik i smide från 1700-talet. Man brukar tala om 1700-tales upplysning och skönhet, och många av gångjärnen är verkliga skönheter. Gångjärnen hade både en dekorativ och en bärande funktion och återfinns ofta i slott och herresäten. Bockhornsbeslaget är ett exempel på dekorativt utformade plattgångjärn. Ett annat plattgångjärn från det tidiga 1700-talet hade en pepparkaksliknande form, s.k. pepparkaksbeslag. 
 Vi kommer att få höra om dörrlåsens utveckling från barocken till 1700-talets gustavianska lås, ofta med franska förebilder och om nyckelskyltar från 1600- och 1700-talet. Från 1800-talets början blir låsen industriellt tillverkade och blir då grövre och mindre utsmyckade.
 Konstsmeden Mats Pedersen kommer att vara med den 10 mars. Mats nytillverkar och renoverar gamla lås. Det är Mats som har smitt det vackra låset som syns på det bifogade dokumentet. Låset är till en pardörr som sitter i ett hus från 1600-talet. 
Mer information: www.bbviroslagen.se
 
————————————————————————–

Fredag – söndag 16-18 mars

Antikmässan i Brösarp på Österlen i Skåne – Sveriges mässa för oförvanskade antikviteter. 

Gård&Torp finns på plats! 

Antikmässan i Brösarp har utvecklats från ett litet lokalt evenemang till Sveriges mest omskrivna och omhuldade mässa. I fackpressen omnämns mässan som ”Sveriges bästa antikmässa”! Att inte ge avkall på kraven, utan snarare förstärka inriktningen har varit en policy, som gett framgång. Profilen med möbler och andra föremål i ursprungligt skick är det som väcker intresse hos kunder, press och utländska besökare. När andra mässor drunknar i nymålade och sönderrenoverade föremål finner man här det andningshål den antikintresserade behöver. Nu är det dags för den tjugofemte mässan, Sveriges mässa för oförvanskade antikviteter.

Mässan är inte bara ett tillfälle till inköp, utan lika mycket ett unikt tillfälle att lära sig något om antikviteter. Utställarna besitter stor kunskap och står gärna till tjänst med information om sina objekt. Vill man ha egna föremål värderade går det bra att ta dem med till mässan. Ett foto på något ärvt eller förvärvat är ofta tillräckligt för ett första utlåtande. Det är också ett bra tillfälle om man vill sälja. Utställarna behöver ständigt ”nya” objekt. Framförallt är mässan ett evenemang man inte bör missa.
I år kommer Antikrundans silver och smyckesexpert Jan Ribbhagen att på söndagen värdera publikens medhavda föremål. Missa inte detta tillfälle att upptäcka att ni har en ”Riktig Ryyysare”! Från Antikrundan deltar även Claes Moser, konstexpert, som utställare på mässan.
På mässan kommer som vanligt konservatorer och hantverkare att visa olika tekniker för konservering av möbler, papper, textilier och måleri samt tapetsering, dekormåleri, förgyllning och bildhuggeri.

Mer information: http://www.brosarpsmassan.se/


Lördag – söndag 17-18 mars

Antikvarisk bokmässa på Konstakademien
Fredsgatan 12 i Stockholm

Mer information: www.sfaf.se


Äntligen, äntligen!!! Dags för årets stora trädgårdsmässa!                          Tisdag – fredag 22-25 mars.

Träffa 350-400 utställare, inspireras av balkonger och trädgårdar, handla växter och redskap och gå på flertalet seminarier med experter, inspiratörer och trädgårdsprofiler.

Välkommen till den ledande trädgårdsmässan i Norden, Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Mer information: http://www.nordiskatradgardar.se/

NUVARANDE På gång i mars
NÄSTA Timmerlagning – så går det till