På landet nära stan

Prästgården som Anette köpte var sliten och förfallen, men med enorm potential. Tio eldstäder, jugendtapeter i original och vacker rumsdisposition lovar gott inför framtiden. Nu rustar hon huset, sakta och noggrant.

Den röda linoljefärgen på fasaden och kromoxidgröna tonen på fönstren har Anette tänkt bevara och förbättra, medan knutar och foder möjligen kan få en mer mättad antikvit nyans. Foto Per Myrehed

En kvart med bil från Stockholms innerstad ligger Rotebro, ett villaområde nära motorvägen där husen står tätt på gammal åkermark. Bortom bebyggelsen syns en allé med sträckning norrut. I en avskild lund med jättelika askar ligger Ytterby gård; en stor trävilla med frontespis i röd lockpanel, vita foder och knutar samt gröna fönster.

Gården, som flyttades hit från Upplands Väsby 1844, är en kulturhistorisk oas i det landskap som överallt sönderdelas av vägar. I bakgrunden gör sig E4 konstant påmind med sitt trafikbrus. Samtidigt är gården omgiven av idylliska strövområden och tre golfbanor.

Sollentuna kommun har ägt gården i omkring 20 år men sålde den för några år sedan till en riktig eldsjäl, tandläkaren Anette Lindberg Linse. Uppvuxen i Småland, med ett flertal gårdar i släkten, fick hon byggnadsvård och husrenovering med modersmjölken. I vuxen ålder har hon engagerat sig i olika husprojekt, bland annat har hon varit med och flyttat ett 1600-talshus från Småland till Skälderviken vid Båstad.
-Erfarenheterna har gjort mig orädd när det gäller att ta mig an gamla hus. Jag lärde mig nämligen tidigt att allt man vill göra går att göra, säger Anette.

Tio eldstäder

De starka kulörerna i den gamla prästgården överraskar, som till exempel den koboltblå övre glasade verandan.

Den ordentligt nergångna Ytterby gård, med allt vad den kräver i form av upprustning och underhåll, är förstås ett tungt arbete, men också något av ett drömprojekt för denna driftiga småländska som går grundligt tillväga.

Experter och hantverkare har i en strid ström kallats in för översyn av huset. Först gick en elektriker igenom elen, bland annat för att säkra försörjningen till de olika hantverksmaskiner som används under Anettes arbete. Därefter provtrycktes skorstenarna; huset har sammanlagt sex kakelugnar, tre vedspisar och en öppen spis. Senare har ett byggnadsvårdsföretag varit där för att hjälpa henne härleda olika sättningar i byggnaden.
-De visade sig bland annat bero på att avrinningsvattnet från hustaket fått marken under det sydöstra hörnet att erodera.

Därtill har hon haft kontakt med byggnadsvårdsexperter från både Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen i Stockholm. Från Länsstyrelsen fick hon ekonomiskt bidrag för att rusta upp den gamla ladan som flankerar mangårdsbyggnaden och är en av Sollentunas äldsta byggnader.
-Dessutom har jag, likt en nitisk släktforskare, letat efter information i både Sollentuna hembygdsgårds samlingar och på kommunens bibliotek. Jag har hittat massor av intressanta uppgifter om gården.

Koboltblå punschveranda

Under den gröna mattan finns en vackert mönstrad linoleummatta, under den plankgolvet.

Huvudbyggnadens fint proportionerade exteriör hör till det bäst bevarade på huset. Här skall Anette stryka fasaden med samma ljusröda linoljefärg som den befintliga. Också fönstrens kromoxidgröna ton skall bevaras och förbättras, medan fodren och knutarna möjligen kan komma att få en något mer mättad, antikvit nyans.

Interiören är desto mer nergången. Här möter ett mischmasch av förfallna tapeter på bitvis trasiga väggar, äldre slitna golvmattor och nerklottrade dörrar.
-Under de år gården ägdes av kommunen användes den för alla möjliga aktiviteter. Den har varit ölstuga, festlokal och en plats där folk kunde byta om när de skulle ut och sporta, berättar Anette. Tidvis var gården lite av ett tillhåll som ingen brydde sig om.

Mycket är förstört, men här finns även mer välbevarade rum, som kammaren åt norr på övervåningen med sin närmast intakta blommönstrade jugendtapet. Eller det i pärlspont klädda trapphuset och punschverandan som har fått behålla sin lysande koboltblå färg.
-Min princip är att återställa allting jag tycker om i det skick huset var när det flyttades hit. Men jag kan också tänka mig att till exempel göra nya handmålade tapeter i gammal stil. Sedan vill jag dra in vatten och avlopp, men bara i det stora köket på bottenvåningen och till en dusch och toalett i en del av det före detta trapphuset alldeles intill. Resten får förbli orört.

Däremot vill jag uppföra ännu ett hus i timmer bredvid huvudbyggnaden, som ska vara toppmodernt. Här ska bland annat finnas bubbelbad, bastu och tvättstuga, förklarar hon.

Rustar långsamt

Att ta reda på hur huset från början såg ut är något av ett detektivarbete. Mängder med lager av tapeter, färger och mattor tas bort i jakten på det ursprungliga.

På vänster sida om mangårdsbyggnaden låg tidigare en byggnad där det 1873-81 bedrevs skolverksamhet. 1906 revs den dock till förmån för den gula villa som året därpå uppfördes på samma ställe och i dag nyttjas av Rotebros idrottssällskap (RIS). Huset används kontinuerligt av medlemmarna. Därför har Anette funderat på att sätta upp ett staket mittemellan byggnaderna. Samtidigt är hon rädd att det ska förstöra den fina gårdsplanen.

På höger sida ligger den gamla ladan med sitt sädesmagasin, vedbod och ett tillbyggt dass från andra hälften av 1800-talet. Det användes bland annat av barnen under den tid då det bedrevs skola på gården.
-Bortsett från dasset är ladan i original och så ska det fortsätta att vara. Jag tänker inte plocka in saker så att man senare tvekar över vad som hör hit och inte gör det, säger Anette.

Hon tar det lugnt med arbetet, hetsar inte, och räknar med att ha fått ordning på huvudbyggnaden om några år.
-Då har vi skrapat och målat fönstren och taken och satt handgjorda tapeter på väggarna. Samtidigt fortsätter säkert arbetet med resten av gården. För det kommer nog alltid att finnas massor med saker att göra här.
Text: Per Widman
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt