Praktiskt kök

Björkvillan på Lidingö, byggdes från början ca 1870 som en tjänstebostad till en av de många gårdar som tidigare var i drift. Huset var från början indelat i tre lägenheter och byggdes till under 1900-talets början.

Foto Andrea Turander


Familjen Nyström som flyttade in i huset 1989 har under flera år själva renoverat sitt hus och för några år sedan var det köket som stod i tur för ett lyft.
- Det var faktiskt Gård&Torp som inspirerade oss då, berättar Ulrika Nyström. Vi såg ett kök i en av era första nummer från 2004 som vi tyckte var snyggt, fick hjälp av er att kontakta ägaren och den snickare som gjort köket. Det vi fastnade speciellt för var att socklarna inte var indragna, precis som det ska vara på äldre skåpsinredning.
Köket är kvadratiskt och är ungefär på 15 kvm och inredningen ritades tillsammans av Ulrika och snickaren Tobias Svensson. Då formen var rätt given blev det inga stora förändringar av skåpens placeringar mer än det rent kosmetiska. En vägg mot matsalen togs bort och ett skafferi byggdes in i ett hörn bredvid kylen och frysen. Så
småningom ska den nya spisen som står i garaget ersätta den befintliga och den kommer även få sällskap med en liten smal vedspis.

I det här köket har man verkligen tänkt till när det gäller vitvarorna och hur de integreras. Diskmaskinen har fått en front som ser ut som en låda med ett skåp under. De höga kyl- och frysskåpen har höga luckor med mässingshandtag och endast luftgallret under skåpen avslöjar vad som döljer sig därbakom.

Köksnickerierna är målade i en vit linoljefärg blandat med 0,2 procent gulockra och väggarna i en något ljusare nyans.
- Tyvärr gjorde vi ett stort misstag när vi skulle göra förarbetet , suckar Ulrika. Vi använde vanligt shellack( kvistlack) för att behandla kvisthålen med. Men det lyser igenom, vi fick reda på senare att vi skulle ha använt oss av shellackflingor i stället.

Golvet som var ett gammalt trägolv målades även det med linolja. Eftersom golvet enligt uppgift var sedan huset byggdes trodde inte familjen att det var nödvändigt att shellacka innan målningen.
- Men det visade sig vara fel för under färgen kan man ana kvisthålen, berättar Ulrika. Min man som målade golvet tyckte det var rätt krångligt men slutresultat är snyggt. Marmorbänkarna blev även de snygga och de är så praktiska, man kan baka på dem och de är lätta att hålla rena. Om det är något jag inte är helt nöjd med så är det med linoljan på kökssnickerierna om jag ska vara ärlig, fortsätter Ulrika. För jag tycker det inte går att hålla snyggt på skåp och lådor då jag tycker att det är svårt att torka av när det blir fläckar.

Foto Andrea Turander

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt