Hitta rätt i glödlampsmörkret

Glödlampa, led, halogen, lågenergi? Det är inte lätt att välja rätt!  Vi reder ut begreppen och lyser upp mörkret.

Glödlampan håller på att utfasas till förmån för LED-glödlampor, där det finns allt från lampor av mycket god kvalitet till mindre bra eller rentav dålig ljuskvalitet. Några grundläggande råd hur du hittar LED-lampor av god kvalitet är att undvika extremer avseende pris, livslängd och energisnålhet. Energimyndigheten testar kontinuerligt nya LED-glödlampor och du kan hitta information om deras tester på Energimyndighetens hemsida. Det är viktigt att läsa på själva förpackningen för att förstå kvaliteten på lampan du köper.


Ljusflöde
Ljusflöde mäts i enheten lumen (lm), som anger hur mycket ljusstrålning som lampan ger per tidsenhet, alltså hur ”stark” lampan är, det som för glödlampor anges i watt. LED-glödlamporna är väsentligt mycket energisnålare och effekten indikerar inte ljusflödet eller lampans ’styrka’ som vi är vana vid.

En ungefärlig riktlinje är: 
ca   200 lm LED-lampa motsvarar 25 Watt glödljus
ca   400 lm LED-lampa motsvarar 40 Watt glödljus
ca   700 lm LED-lampa motsvarar 60 Watt glödljus
ca 1000 lm LED-lampa motsvarar 75 Watt glödljus

Ljusfärg
Ljusfärgen uttrycks som färgtemperatur och mäts i enheten Kelvin (K), som finns angivet på ljuskällans förpackning.
Glödlampans färgtemperatur är cirka 2700 Kelvin (K) skalan är;
<  2700 varmtonat glödljus
ca 2700 - 3500 varmtonat
ca 3500 – 4500 vitt neutralt
>   4500 kallt, blåtonat, dagsljus

För normala bostadsrum ska Kelvintalet vara 2700 eller lägre, för kök och badrum kan färgtemperaturer upp till 3000 K användas och kallare ljus används bara för speciella installationer eller färgsättningar.

Färgåtergivning
På förpackningen anges också ljuskällans färgåtergivningsegenskaper. Denna faktor kallas för Ra-index med en skala från 0 – 100. Dagsljus och glödljus har Ra-index 100, vilket betyder helt naturlig färgåtergivning. LED-glödlampor ska ha ett Ra-index >80 för att inte ge ett förvrängt intryck av färgen.
Problemet med Ra-index är att det representerar ett medelvärde som inte på något sätt anger hur ljuset förvränger färgen. Det kan bli så att en färg mer eller mindre utesluts eller att samtliga färger i spektrumet förvrängs något. Det betyder att man måste prova sig fram för att vara säker på att resultatet blir det man önskar.   

Livslängd
Traditionella glödlampor har en medellivslängd på 1000 timmar. Det motsvarar 3 timmars brinntid per dygn under ett års tid. LED-glödlampor har en livslängd på 20–30 000 timmar, vilket alltså motsvarar 20 – 30 års livslängd.

Energiklassning
EU-bestämmelserna säger att alla ljuskällor ska vara energiklassade, vilket innebär att ljuskällan måste ge tillräcklig mängd ljus i relation till hur mycket energi den förbrukar. Glödlampor är utfasade på grund av för hög energiförbrukning. Skalan för energiklassning går idag från A++ till E och LED-glödlampor har klassningen A+ eller A.

Miljö / hållbarhet
LED-glödlampor innehåller inga miljöfarliga ämnen, men ska inte kastas i hushållssopor utan sorteras som elektriskt avfall. LED-lampor ger heller ingen IR- (infraröd) eller UV- (ultraviolett) strålning.