Följ med till Vadstena 14-15 april 2018

Följ med oss en helg i april till småstadsidyllen Vadstena med sin rika historia.

Vi åker buss från Stockholm på lördagsmorgonen och stannar till på det vackra säteriet Olivehult, där ägaren visar oss runt.  Vi fortsätter till Ladugård 206, några km från Vadstena, där vi serveras lunch. Väl i Vadstena checkar vi in på Klosterhotellet innan vi ger oss ut på en stadsvandring tillsammans med konstvetaren och författaren Göran Söderström, bland annat medförfattare till klassikern Så renoveras torp och gårdar. Som avslutning tar han vänligen emot oss i hemmet, det stiliga tillika kulturminnesmärkta  Acharii-Bergenstråhlska huset på Storgatan, där vi får se de restaurerade interiörerna och serveras ett glas.

Välkomstdrink på Klosterhotellet som byggdes enligt Heliga Birgittas anvisningar vid 1300-talets mitt. Vi serveras en trerättersmiddag i hotellets Restaurant Munkklostret som en gång var munkarnas sovsal. Hotellrummen ligger i det intilliggande nunneklostret. 

På söndagmorgon serveras bufféfrukost i landets äldsta profana byggnad, Folkungapalatset, som Birger Jarl lät bygga åt sin son Valdemar när han blev kung år 1250.  Därefter får vi en guidad tur runt klosterområdet med sin långa och fascinerande historia. Vi promenerar till närliggande Dahlströmska gården som var hospital (mentalsjukhus) för bättre bemedlade män under 1800-talet. Byggnaderna  har på senare år renoverats varsamt och fungerar idag som ett högst personligt bed-and-breakfast.  Vi får en visning och serveras lunch.  Som avslutning på dagen besöker vi ännu ett kulturhistoriskt intressant hus (ej klart i skrivande stund) på vägen tillbaka till Stockholm med ankomst tidig kväll.

Allt detta ingår:

Buss t o r Stockholm-Vadstena från Cityterminalen. Övernattning på Vadstena klosterhotell med välkomstdrink, trerätters middag och frukostbuffet. Visning av Olivehults säteri. Två luncher, stadsvandring och visning av Acharii-Bergenstråhlsa huset. Visning av Dahlströmska gården.

Pris 4500 kr/pers för delat dubbelrum. Enkelrumstillägg 300 kr.
Anmälan och frågor: red@gardochtorp.se , 08-736 56 56.