Falu rödfärg på väggen

Billigt, miljövänligt och enkelt - lär dig måla med Falu rödfärg!


 
Rödfärg heter egentligen slamfärg och består av järnvitriol, mjöl, vatten och färgpigment.
Slamfärger finns i många kulörer, men röd är den mest traditionella. Vid mitten av 1950-talet kom en mörkare röd som har fått stort genomslag, men vill man vara tidsenlig är det ljus faluröd som gäller för äldre hus.
Slamfärgen, eller Falu rödfärg, är enkel att stryka på, täcker väl och är lätt att underhålla. Det enda som krävs före ommålning är att man borstar bort eventuella lösa färgflagor, sedan är det bara att måla ett nytt lager.
Slamfärg målas på träfasader med ohyvlat virke men fäster inte på virke som tidigare nålats med plast- eller alkydoljefärg. Vill du måla över sådana färger med slamfärg måste hela fasaden bytas ut.
Rödfärgningen förnyas vart 8–10 år. Är delar av huset extra utsatta för väder och vind kan man göra det oftare.
 
Så målar du
Innan du börjar måla måste lös färg borstas bort. Använd en grov levang eller skurborste. En stålborste duger också, bara inte borsten är för hård så att fasaden skadas. Många menar att färgen fäster bäst om ett hus byggt av nytt virke får stå omålat ett år innan det målas.
En hornsugga är en bra pensel att jobba med.  den har fått sitt namn av att sjaftet från början gjorde av horn och aborsten kommer från grisen. Med en större rödfärgsborste går det fort att stryka på färgen, och vill du komma åt i trånga utrymmen är en långskaftad elementpensel bäst.
Använd inte slamfärg till dörrar eller fönsterfoder, på hyvlad panel passar linoljefärg bättre. På plåttak och fönsterbleck används också linoljefärg. Vill du ha den röda kulören blandar du linoljan med bränd terra.
 
Måla nytt virke
Grunda med Falu rödfärg som har förtunnats med 10-20 procent vatten. Efter ett dygn målar du ett lager oförtunnad färg. Målar du om räcker det att måla en gång med oförtunnad färg. Jobba in färgen och stryk med pensel upp och ner flera gånger.


Fem färgtips
 *Kulören kan variera något beroende på pigmentbränningen. Har du köpt färg och burken tar slut är det därför klokast att byta till en ny burk vid husknuten, så märks inte skillnaden.
*Fasaden får gärna vara lite fuktig när du målat. Fuktiga väggar gör det lättare att stryka på färgen jämnt. Undvik dock att måla i ösregn eller stark sol. Är det för soligt torkar färgen för fort och fäster sämre. Normalt torkar den på omkring en timme.
*Kokar du egen färg kan du gärna stryka på den medan den fortfarande är varm.
*Rengör redskapen med såpa och vatten. Förvara överbliven färg mörkt och svalt, gärna i en jordkällare.
*Prova alltid på ett undanskymt ställe innan du målar stora ytor!


Tyckte du den här artikeln var intressant? Läs mer om Falu rödfärg här!