Så sparar du energi i ditt gamla hus

Det finns många sätt att spara energi i ditt hus - utan åverkan på huset.

På med tofflorna! Det enklaste knepet när du sänker värmen.

Se över dina uppvärmningssystem
Utvecklingen av värmepannor, solpaneler, värmepumpar och vindkraftverk går fort. Den som har ett vattenburet system har många möjligheter att kombinera olika uppvärmningssystem som solvärme, bergvärme, ved och pellets.

En fungerande skorsten
är en skatt för den som har ett gammalt hus. Satsa då på en renovering av de befintliga eldstäderna. En 250 år gammal uppfinning, kakelugnen, har fortfarande bland de bästa verkningsgraderna av eldstäderna på marknaden. Med en korg ved per dygn kan du plocka ut fem-sju kW– det kanske är lika stor effekt som alla radiatorer i ditt bottenplan. I dag finns det dessutom mycket effektiva vattenmantlade eldstäder att ansluta till husets värmesystem.

Har du inte möjlighet att ha ett vattenburet system
är luftvärmepumpen ett gott alternativ. Den minskar uppvärmningskostnaden väsentligt under större delen av året. Varken utom- eller inomhusdonen bidrar till att försköna huset, men det finns lösningar som inte stör så mycket. Dessutom går de att plocka bort i framtiden.
För den som bara har direktverkande element finns ändå åtgärder som sänker förbrukningen. En av de viktigaste är en effektiv reglering av effekten via fungerande termostater, gärna en gemensam termostat inne i rummet så att elementen inte blir så känsliga för kallras. Alla har väl upplevt element som lever sitt eget liv och blir brännheta så att vi tvingas öppna fönstret för att vädra. Det är ingen vettig värmeekonomi.


Välj aktivt

Vilken typ av energiproduktion vill du stödja? El från kolkraftverk eller grön el från vind och solkraft? I stället för att investera i en tilläggsisolering av fasaden kan samma summa investeras i att köpa andelar i ett vindkraftverk. Många som gjort det har under flera år kunnat köpa miljövänlig el av sig själva till ett förmånligt pris.

I dag tenderar energispardebatten att fokusera mer på teknik än på beteendet hos oss som bor i husen. Det är synd, för här finns en stor energibesparing att göra. Vi som värnar våra gamla hus måste vara föregångare; det är vårt bidrag till en hållbar utveckling. I framtiden får vi inte frikoppla vårt eget beteende från tekniken vid energieffektivisering. Det är inte bara hus vi talar om, utan framför allt hem.

Stäng av apparaten
I ett uppmärksammat räkneexempel visades att vi skulle spara energi motsvarande driften av alla villor i Stockholm, Göteborg och Malmö om vi stängde av vår hemelektronik i stället för att låta den stå i standby-läge. Byte till energisnåla kylskåp, frysar och tvättmaskiner gör stor skillnad i det långa loppet, liksom lågenergilampor och LED-belysning. Utbudet bara växer i handeln. Utvecklingen går till och med snabbare än märkningssystemet hinner med. A-klassade kylskåp är historia – nu gäller A+++. Kranar och duschstrilar som sparar på vattnet fungerar precis lika bra i ett gammalt hus som i ett nytt.