En välbevarad teakdröm

Tegel, teak och perstorpsplattor dominerar Tinas och Kalles läckra villa strax utanför stan. Mer 1960-tal än så här kan det knappt bli.

Hos Tina och Kalle Bergstrand i deras villa söder om Stockholm blir man imponerad av 1960-talets arkitektur. Den har fått oförtjänt dåligt rykte på grund av det så kallade miljonprogrammet då många höghus byggdes snabbt och utan så mycket omsorg, men det byggdes även många småhus under perioden där man både månade om detaljer och material. Huset, som de köpte 2005, byggdes 1966 i två plan med ett inbyggt garage. Med tegelfasad, stora fönster och ett platt tak är det en tidstypisk villa med funktionalismen som förebild.
Huset är mycket välplanerat med många praktiska detaljer som sopnedkast i köket, tvättlucka i sovrumskorridoren och flera förrådsutrymmen. På övervåningen ligger ett stort kök med matplats och vardagsrum i vinkel med utgång till balkong. Här finns även tre sovrum och badrum. På entréplanet finns ett stort allrum med utgång till trädgården, ytterligare ett sovrum, bastu med dusch och flera förrådsutrymmen.

–Vi har fått veta att det var en byggmästare som köpte tre tomter i kvarteret. Han byggde först vårt hus till sin son och sedan två till som skulle säljas, förklarar Tina. Huset har bara haft en ägare till efter det som i princip bara lade en heltäckningsmatta i trappan. Kök, badrum, dörrar, handtag - allt annat är orört. Till och med kork-o-plastmattan i hallen var fin, vi ville ta fram den även på trappstegen men den var förstörd av klistret från heltäckningsmattan.
–Huset hade sin oljepanna kvar och det blev det första vi fick ändra på när vi flyttat in, berättar Kalle. Bergvärme blev ett billigare alternativ. Sen fräschade vi upp ytskikten i huset och tog beslutet att måla de ohyvlade planken i taken vita. Det blev för mycket bastukänsla annars.

Det finns mycket i villan som gör 1960-talsälskare yra av lycka men det är nog köket som tar priset. Inredningen är av teak, vid matplatsen är skåpsluckorna teakfanerade och mot köket har fronterna på lådor och skåp en ljust gul perstorpsplatta. Arbetsbänkarna har teakfanerade perstorpsplattor, det finns både ett utdragbart bakbord och ett sopnedkast i köket- kan det bli mer tidstypiskt?
–Linoleummattan i köksdelen var inte i bra skick så vi fick byta ut den, berättar Tina. Sedan fanns det ett vitt kakel över spisen som vi inte var så förtjusta i. Vi var osäkra på vad vi skulle välja i stället då vi inte ville blanda in för mycket nytt material i köket. En god vän till oss som håller på med industridesign föreslog att vi skulle sätta upp teakplattor med glas framför i stället för kakel och så blev det .
Vardagsrummet är L-format och hela den ena väggen är i rött tegel med en fönsterrad placerad under taket. Även skorstensstocken är i tegel och den öppna spisen har en kvadratisk öppning. Garderobsväggen mot sovrummen fungerar som rumsavskiljare mot sovrumsavdelningen och väggen mot vardagsrummet har Tina och Kalle valt att tapetsera.
Det största sovrummet har en dörr in till badrummet som är helt orört sedan huset byggdes.
–Det är väldigt fint men fuktskyddet i väggar och golv är inte tillräckligt för dagens krav, konstaterar Kalle. Vi har arbetat fram en ritning med en arkitekt för att få ett modernt badrum i samklang med husets stil men har inte kommit igång med det projektet än.
I dag är badrummet indelat i två avdelningar, med två ingångar. Den ena har två handfat, badkar och dusch. I den andra delen som går att stänga finns toaletten med ett extra handfat. Här finns många tidstypiska detaljer som svart kakel på väggarna, ljusgult sanitetsporslin och badrumsskåp i teak.

Om övervåningen på huset är gjord för umgänge och vila är undervåningen avsedd för mer praktiska göromål. Här finns matkällare, vinkällare, klädvårdsrum och ett dubbelgarage som är kaklat. Givetvis finns här även det som var nytt för 1960-talets villor - gillestugan eller allrummet. Det är i dag ett perfekt lekrum för Tina och Kalles tre barn. Utanför allrummet finns en stenlagd uteplats med en utomhusspis. Husets kraftiga skorstensstock betjänar tre spisar, en i vardagsrummet, en i allrummet och en vid uteplatsen. De nya källarlösa husen med låga grunder som byggdes under 1960-talet gjorde att uteplatserna blev en förlängning av huset på ett helt annat sätt än tidigare. Meningen var att inne och ute skulle flyta samman och sedan mynna ut i en praktisk trädgård.
–Vi har inte behövt göra så mycket i trädgården heller sedan vi flyttat in, berättar Tina. Den är lättskött och fylld med vintergröna växter. Vi har bara byggt en pergola i ena änden av trädgården för att få lite skydd mot insyn från allmänningen utanför oss.

Text Harriet Bredelius
Foto Per Myrehed