Som på mormors tid

När Siv tog över sin mormors gård för tjugo år sedan började hon fundera på hur det sett ut från början, innan renoveringen på 1960-talet. När tretexskivorna åkte ut och plastmattorna drogs bort avslöjades husets ålder: stommen var från 1700-talet.

Byggnadsvård var långt ifrån "inne" när Siv Fohlin tog över sin mormors gård i Roslagen 1989. Ändå var Siv säker på att hon ville återskapa en känsla av äldre stil i huset, och det med genuina material och metoder.
–  Jag har tillbringat alla mina barndomssomrar här och älskar huset. Men jag har också alltid det gamla. Mormor gjorde en modernisering på 1960- och 70-talet, som var hon tyckte var fint då. Det kändes lite märkligt att riva ut det, men jag hade en ganska klar bild i huvudet av hur jag ville ha det.

Den lilla gården, med tillhörande ladugård och loge, har byggts på i flera omgångar. Den ligger inbäddad i skir grönska med blommande äppelträd, pioner och snart dignande vinbärsbuskar. Mycket av byggnadsmaterialet till renoveringen har Siv hittat eller fått av grannar, till exempel fönstren som nu sitter i verandan.
–    Den var inte inglasad från början. Men jag hittade fönstren i ett grannhus som höll på att förfalla. Och på vinden fanns flera äldre fönster med gammalt munblåst glas.

I huset fanns bara ett enda originalfönster kvar, övriga fönster lät Siv byta ut mot de hon fann på vinden. Under fönsterbytet upptäckte snickaren att fönstren ursprungligen varit liggande.
– Då förstod vi att huset – stommen – förmodligen är från 1700-talet.  

Köket är delvis platsbyggt och delvis med inredning från Lidhults kök. Pärlsponten lät Siv beställa från ett snickeri, och använde den gamla pärlsponten i hallen som förlaga.
–  Allt är målat med linoljefärg, och jag har målat själv. Färgsättningen fick jag inspiration till på Skansen byggnadsvård i Skånska gruvan, när det fortfarande fanns.

Alla golv är original utom i köket, här låg en plastmatta från 1970-talet. Mattan hade varit alltför tät för det gamla brädgolvet, som var fuktskadat.
– Tyvärr var jag tvungen att byta ut det. Men det blev bra ändå, jag fick tag i ett gammalt loggolv från en annons i Norrtäljetidningen som jag har låtit slipa och såpskura. 

I den ljusa salen finns, tillsammans med mormors gamla möbler, en vacker, pampig kakelugn. Siv hittade den på vinden, nedplockad.
– Den är egentligen för tjusig för det här huset. Kakelugnsmakaren som satte upp den åt mig trodde att den kommer från en våning i Stockholm, när man kastade ut alla gamla kakelugnar på 1960-talet.

Alla eldningskanaler fanns redan på plats, så här har garanterat funnits en kakelugn förut. Siv använder alla eldstäder i torpet, även vedspisen som hon lät sätta in på nytt.
–  Den hittade jag i ett förråd, jag tycker den är så fin.

Långsamt återskapar Siv en stil som hon tycker om och trivs med, en stil som minner om förra sekelskiftet.
– Det har varit svårt att hitta tillbaka till originalet, men jag följer min känsla av hur jag vill ha det, med traditionella och robusta material.Jag sommarbor här: Siv Fohlin, 61 år
Yrke: Jobbar på Sveriges Radio
Nästa projekt i huset: Ta itu med övervåningen. Jag bygger in en del av yttervinden till en övre hall och inreder ett litet sommarrum som finns där. 
                                                                                                                                                                                             
Sivs bästa tips:
Hitta en bra snickare, som har samma synsätt på renoveringen som du.
Ta god tid på dig, jag har renoverat sedan 1989.


Foto: Johanna Hopkins
Text: Caroline Swartling