Rädda husets gamla inredning!

Roger Lindbom tipsar om vilka byggnadsdelar som går att ta tillvara och återanvända.

Trappor av trä är sällan i sådant skick att de går att återanvända. Däremot kan de vara mall för en nytillverkad trappa. Fotografera, mät och studera hur de sammanfogats och tillverka en ny trappa i ek eller lärkträ. Använd inte tryckimpregnerat trä. Det är både sämre för miljön och blir inte lika snyggt.

Stentrappor däremot lämpar sig mer än väl att ta tillvara. Den släthuggna stenen och den fina sammanfogningen skulle nyproducerad kosta en förmögenhet, så här finns pengar att tjäna. Nackdelen är att de är tunga och kräver till exempel en traktor med skopa för att lyfta och en lastbil om de ska transporteras längre sträckor. Även här är det viktigt att fotografera och märka de olika delarna så att allt kan sättas samman på rätt sätt. Även om transporten kan kosta en del är det värt både mödan och pengarna då slutresultatet blir genuint.


Innertrappor, ledstänger och räcken
En rak trätrappa är alltid lättare att demontera och få användning för än en svängd. Många äldre trappor är dessutom hårt slitna men charmiga och i prisjämförelse med nytillverkade trappor kan de vara väl värda att ta tillvara.
Ledstänger var inte så vanliga förr som nu. Äldre ledstänger satt ofta fast direkt mot väggen eller på handsmidda väggfästen en bit ut från väggen. Det fanns många många modeller fanns och det är först på 1900-talet som de är maskintillverkade.
Trappräcken fanns det också många modeller av. De äldsta är ofta väldigt låga och många gånger glesa vilket inte uppfyller dagens säkerhetskrav. De svarvade trappräckena kom senare och är ofta lite högre. Har man turen att komma över något sådant kan det vara användbart om det stilmässigt passar med huset.

TIPS!
Ett lågt trappräcke kan höjas genom att det ställs på en golvsockel. Ett glest trappräcke kan göras barnsäkert genom att kläs med plexiglasskivor eller tyg som plockas bort då barnen blivit större.


Fast inredning
Äldre fast inredning är svår att få tag på. Mycket har redan försvunnit vid tidigare renoveringar då synsättet var ett annat.
Till fast inredning räknar vi garderober och skåp som platsbyggdes speciellt för ett visst hus/lägenhet. Det var särskilt köket med sina bänkar, skåp och hyllor, men även bokhyllor, glasade förvaringsskåp och hatthyllor som tillverkades. Någon industriell tillverkning kom egentligen inte i gång förrän under 1930-talet. Tidigare var det arkitekten som även ritade inredningen för förvaring. Måtten var långt ifrån dagens standardiserade där utrustning byts ut i allt snabbare takt och måste passa även om bara en del byggs nytt.

På landsbygden finns störst chans att göra fynd. Än finns inredning kvar från tidigt 1900-tal och det som har bytts ut står många gånger undanställt i uthus då man ogärna slängde något. Köksbänkar, vedlårar, hyllor och skänkskåp, ofta tillverkade i pärlspont, kan bli ny inredning i ett sommartorp.

TIPS!
Glöm inte ta tillvara de vanligt förekommande pinnbrädorna som användes för klädupphängning i svalgarderoberna förr. Ofta finns de i långa längder, många mycket enkla medan andra är vackert och dekorativt tillverkade.


Foder, list och paneler
Gamla dörr- och fönsterfoder har ofta hårt igenmålade profiler efter alla ommålningar. Är man beredd att lägga ned en del arbete är dessa mycket lämpliga att återvinna då tillgången är relativt god. Får man tag på långa längder är det självklart en fördel. Att skarva omfattningen runt ett fönster eller dörr är inte så snyggt om det inte rör sig om mycket gamla handhyvlade foder, förstås. Det sena 1800-talets och tidiga 1900-talets maskintillverkade foder och lister finns ofta i långa längder då dörrar och fönster var mycket högre än 50 år tidigare.

Samma problem finns inte med golvlist då längderna ofta är längre och snygga skarvningar kan göras utan att de syns på samma sätt. Det är heller inte fel att använda olika list i olika rum om tillgången inte räcker för ett helt hus. Se då bara till att foder och list stilmässigt harmonierar med husets ålder.

Bröstningspaneler var inte så vanliga i enklare hus och före industrialiseringen användes liggande och stående bräder som handhyvlats även i prästgårdar och enklare herrgårdar. Runt sekelskiftet erbjöd de maskinhyvlade listerna helt andra möjligheter att tillverka avancerade bröstningar och paneler. Särskilt de stora stadsvåningarna försågs med herrgårdsliknande inredning.

Vad kan jag göra?
Enklast är att demontera dörr- och fönsterfoder. För att undvika skador används 4–5 små, tunna träkilar. Slå in kilarna jämnt fördelade mellan foder och vägg en liten bit i taget tills fodret lyfts ut från väggen. Nu kan man fortsätta arbetet med en kofot. Sprickor och bitar som lossnat limmas lämpligen med en gång, annars är det stor risk att de kommer bort. Märk alla foder och lister innan de ställs undan. Då vet man vilka delar som hör ihop.


Spik
Ta tillvara och räta ut de gamla, rostiga handsmidda spikar man ofta får på köpet om man river ett tak eller plockar upp ett golv. Handsmidd spik är dyr i dag och var även dyr förr. Det märks då man ser hur glest tak och golv var spikade. Handsmidd spik är konisk och lossar mycket lätt till skillnad från modern trådspik och lämpar sig därför väl att ta tillvara. Detsamma gäller den modernare varianten klippspik som också är konisk och ofta förväxlas med handsmidd spik.

Vad kan jag göra?
Använd ett städ, en rälsbit eller annat stabilt järnunderlag att räta spiken mot. Efter ett tag blir man riktigt skicklig med hammaren, vilket kan resultera i 50 – 60 rätade spik i timman. Fördelen med handsmidd spik och klippspik är att de är relativt mjuka i järnet och låter sig rätas ganska lätt. Nackdelen är när man ska spika i dem igen. Då gör samma mjukhet att det är lätt att kröka dem i det hårda träet. Därför ska man alltid förborra där spiken ska slås i. Då styr hålet spiken och ger ett snyggt slutresultat. Någon ytterligare behandling efter rätning behövs inte men vill man kan man med fördel köra spiken i en cementblandare tillsammans med några skyfflar väggrus. Resultatet blir fantastiskt; spiken ser ut som om den kom direkt från smedjan!

TIPS!
Annonsera efter eller fråga på landsbygden om butiker och privatpersoner har någon undanlagd gammal spik. Det finns oftast mer än man tror.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt