Renässans för linoleum

Den slitstarka linoleummattan gjorde revolution när det slog igenom i början av 1900-talet. Nu har den fått en renässans när naturmaterial återigen är populära.

Linoleum passar i många olika miljöer – i såväl sekelskifteshus och i moderna nyfunkishem som i skolor och offentliga lokaler. Mycket tack vare sin slitstyrka och sin förmåga att självläka smårepor. I äldre hus eller sommarhus kan linoleummattor emellertid orsaka fuktproblem eftersom de är så täta. Om huset står kallt om vintern kan det bildas mögel under mattorna när markvärmen tränger upp genom golven.
 
Linoleummattan uppfanns av Frederic Walton i England på 1860-talet. Han lät linolja oxidera på juteväv vilket gjorde linoljan hård och blank. Det skulle dock dröja till sekelskiftet kring 1900 innan upptäckten slog igenom på allvar. Linoleummattan blev snabbt något av en revolution för de boende och användes vid den här tiden främst i utrymmen som man ville kosta på lite extra eftersom materialet var en dyrbar nymodighet.
 
De första linoleummattorna var enfärgade men så småningom gjorde man även mönstrade mattor. Det var mycket tidsödande eftersom man lade en slags intarsiamönster för hand efter idéer från möbelindustrin. Idag finns linoleum i flera varianter, med genomgjutna eller tryckta mönster, med fernissade ytor och med olika fyllnadsmaterial för varierande komfort och slitstyrka.
 
Linoleummattan var mycket populär fram till 1960-talet då plastmattan gjorde entré. Den var billig och lätt att lägga och efterfrågan på linoleum krympte. Det som räddade linoleummattan var oljekrisen. Priset på plast sköt i höjden och linoleum fick en renässans.
Tillverkning i många steg
Dagens tillverkning av linoleum följer i stort Frederic Waltons upptäckt. Linolja kokas i cirka sex timmar tills den får en sirapsliknande konsistens. Kok- och torktider kan emellertid inte bestämmas i förväg. Linoleum består av naturliga råvaror och tillverkningstiden kan skilja på flera dagar.
 
När linoljan har kokat klart tillsätts harts under omrörning och massan får koka ytterligare 18 timmar. Massan kyls ner och pressas till något man kallar linoleumcement som får torka. Efter torkningen kokas linoleumcementen igen och blandas i olika steg med fyllmedel som korksmulor, sten- eller trämjöl, pudertalk och pigment. Massan valsas sedan ut, läggs på en juteväv eller asfaltimpregnerad papp och härdas i 50-70 graders värme i några veckor.
 
Begreppet ”korkmattor” etablerades på 1880-talet, och det används synonymt med linoleummattor med korkmjöl som fyllnadsmaterial. Den metod som Frederic Walton använde för att tillverka linoleum tog flera månader, men på 1950-talet utvecklades en metod att blåsa in luft i linoljan under kokningen och man höjde även koktemperaturen för att förkorta tillverkningstiden.
 
Går att renovera
En gammal men sliten linoleummatta kan faktiskt renoveras om den är genomgjuten. I en genomgjuten matta går mönstret genom hela mattans tjocklek och då kan man slipas bort det översta skiktet. Mattan måste då ligga på ett plant underlag så att sliprondellen kommer åt på alla ytor. Efter slipningen fyller du porerna med porfyllnadsmedel och ytvaxar mattan. Oskadade och marginellt slitna linoleummattor kan dessutom återanvändas. Uttjänta mattor lämnas till avfallsstation.
 
Städa och underhåll ditt gamla linoleumgolv
Linoleum är känsligt för vatten. Mattan täcks av ett skyddande vax och om den utsätts för för mycket vatten löses vaxet upp. Då kan materialet härskna och mattan bli förstörd. När du städar, använd i första hand dammsugare. Om du våttorkar bör du vara noga med att vatten inte lämnas kvar att självtorka. Använd ett pH-neutralt rengöringsmedel (pH 7-8) eftersom alkaliska rengöringsmedel förtvålar linoleum. Såpa med pH 9 är alltså inte lämpligt. Det kan också ske kemiska reaktioner mellan materialet i mattan och sura eller basiska rengöringsmedel.
 
För att göra linoleummattan mer lättskött och tåligare mot fläckar kan man fylla porerna i mattan med vax. Använd ett mjukt och polerbart vax och följ tillverkarens anvisningar. Ett bra sätt är att lägga ut vaxet med mopp och låta torka. När vaxet är torrt kan det poleras. För mycket vax gör golvet halt och överflöd kan tvättas bort med ett neutralt tvättmedel. Använd inte polish eftersom polishborttagningsmedel i allmänhet är starkt alkaliskt. Ligger det polish på mattan idag kan det ändå tvättas bort om mattan därefter rengörs från det alkaliska rengöringsmedlet. Låt sedan mattan torka ut ordentligt och avsluta med en vaxning.
 
Om du får fläckar på ditt linoleumgolv är det att rekommendera att försöka ta bort dem så fort som möjligt. Prova först med ett pH-neutralt rengöringsmedel tillsammans med vatten. När en fläck tas bort kan det skyddande vaxskiktet skadas. Det måste då lagas med ett nytt vax. Fläckar som inte går bort med vatten kan tas bort med lacknafta på en trasa eller ättikssprit utblandat i vatten. Eftertvätta noga med rent vatten och torka torrt.
 
Ingen gör det själv-produkt
Om du vill lägga linoleumgolv hemma bör du anlita yrkesfolk. Linoleum är ingen gör det själv-produkt. En ny linoleummatta levereras med en akrylfinish. Direkt efter byggstädningen ska mattan behandlas med vax eller polish. För vård och rengöring av nytillverkade linoleummattor, se tillverkarens anvisningar.
 
Text Sara Sättare
 
Källor: Riksantikvarieämbetets Materialguiden, Frågor och svar om byggnadsvård av Roger Lindbom och Vicki Wenander, Det börjar med elefantfötter och slutar med linoleum av Margareta Redlund, artikel i Byggindustrin nr 33, 1998.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt