Resa till Västkusten och Norge

Permakultur är en metod för hur man kan planera sin trädgård så att man kan odla det man behöver för att leva. Istället för att börja med en naken jord varje år i vilken man sår och planterar så bygger man upp en permanent odling med fleråriga växter, buskar och träd som samspelar med smådjur, fjäderfän och fisk i dammar.


Metoden utvecklades i Australien men har spritt sig över hela jorden. Det är en mycket annorlunda metod om man jämför med vanliga västerländska odlingsmetoder men om man studerar äldre traditionella och småskaliga odlingsmetoder runt om i världen så finner man många likheter. Västerländska odlingsmetoder bygger på monokulturer, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel Permakultur bygger på mångfald, gödsling med kompost och biologiska bekämpningsmetoder.

När Kuba var tvunget att ställa om sitt jordbruk efter Sovjetunionens fall, vilket ledde till att man inte längre hade tillgång till billiga fossila bränslen, energikrävande konstgödsel och giftiga pesticider så fick man hjälp av australienska permakulturister att bygga upp ett system för lokal matförsörjning. När tsunamin svepte in över Acheprovinsen på Sumatra hjälpte permakulturister från Bali lokalbefolkningen att bygga upp trädgårdsodlingar så att de snabbt kunde börja odla sin egen mat igen. Även i Norden finns det nu folk som bygger upp sina trädgårdar efter permakultur principer för att få hållbar, miljövänliga och ekologiska odlingar med en hög grad av självförsörjning.

På vår resa skall vi studera några av de finaste permakulturträdgårdarna i Norden. Vi skall besöka Helena von Bothmer på Sydkoster, Marianne Leisner på Tjömme i Norge och Fredrika Miller på Petter Olssens Ramme gård söder om Oslo där Fredrika har ritat de nybyggda husen. Helena, Marianne och Fredrika är mycket kunniga i permakultur och de leder kurser och utbildning i permakultur design i Skandinavien. Ciceron är Varis Bokalders.

Dag 1) Fredagen den 1 juli

Resan börjar i Strömstad, dit man t ex kan ta morgontåget från Göteborg. Vi tar båten till Sydkoster och besöker Helena och Stefan von Bothmer på Kosters trädgårdar. I sin vackra permakulturträdgård odlar, förädlar och serverar de god, ekologisk och lokalt producerad mat. De fick årets miljöpris 2010 och årets miljöprofil 2008. Helena introducerar oss i permakulturens principer. Vi äter lunch på Kosters trädgårdar och middag på Kostergården där vi övernattar. www.kosterstradgardar.se

Dag 2) Lördagen den 2 juli

Vi åker tillbaka till Strömstad och tar färjan till Sandefjord i Norge. Vi äter lunch på färjan. En buss tar oss till Tjøme där vi hälsar på Marianne Leisner och Rolf Jacobssen på gården Ödekärr. Marianne visar oss runt och berättar för oss hur hon har planerat sin permakulturträdgård. Rolf som är arkitekt visar oss husen som han renoverat och byggt. Marianne har skrivit flera böcker om permakultur och trädgårdar och Rolf har specialiserat sig på halmhusbyggnation. Vi äter middag hos Marianne och Rolf. Sedan tar vi bussen till Horten där vi övernattar. www.gaiaarkitekter.no se GAIA Tjøme och GAIA Oslo

Dag 3) Söndagen den 3 juli
Vi tar bussen till färjan som tar oss över Oslofjorden till Moss och far sedan vidare till Ramme gård. Arkitekten och permakulturdesignern Fredrica Miller visar oss de miljöanpassade hus som hon har ritat till djuren på gården, grisarna, fåglarna, korna och hästarna. Vi äter lunch i den spektakulära ekologiska restaurangen med sitt höga torn, som hon ritat, och vi tittar på Petter Olsens nyskapande skulpturpark. Därefter åker vi tillbaka till Strömstad. www.rammegaard.no

Pris: 5 000 kr/person.
Ingår:
All transport, alla måltider förutom på färjan till Sydkoster, övernattningar. Måltidsdrycker ingår ej samt eventuell cykelhyra på Koster. Tillägg för enkelrum. På Kostergården bor vi i stugor där man delar stuga med fler, det finns möjlighet till enkelrum mot en extra kostnad.
Anmälan
: Via mejl till red@gardochtorp.se eller tel 08-702 13 40
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt