Följ med Gård&Torp på äventyr

Under 2017 gör tidningen flera spännande resor inom Sverige och utomlands. Vi ordnar också den populära Gård&Torp-dagen! Läs mer om våra resmål och arrangemang här!

Res med Gård&Torp till unika och härliga resmål! Vi har skräddarsytt unika resor och vi har alltid med oss experter och partners som har mycket erfarenhet och kunskap inom området. Våra resor ger minnen för livet och nya resmål blir snabbt bokade av tidigare resenärer. 

VÅRA RESOR OCH EVENT 2017:

Sicilien 12-19 november (Slutsåld, men vi gör en ny resa hösten 2018)
När kylan och mörkret faller på här hemma reser vi under en vecka till sensommarvärmen och ljuset på Sicilien, tillsammans med konsthistorikern och Italienkännaren Hans Lepp. Följ med!

Vi inleder vårt besök på Sicilien i huvudstaden Palermo med omnejd. 
Först tillbringar vi ett par dagar i Siciliens huvudstad Palermo med omnejd. Vi reser vidare till vackra småstäder som Cefalù och möter lämningar efter grekerna, bysantinarna, araberna och normanderna. Utanför staden Agrigento ser vi Tempeldalen med sju grekiska tempelruiner. I Castello Chiaramonte följer vi författaren Giuseppe Tomasi di Lampedusas berömda bok ”Leoparden”, postumt utgiven 1958 och en av Italiens största boksuccéer. Vi besöker den gamla grekiska hamnstaden Syrakusa, helgonet Santa Lucias hemstad, grundad för 2 700 år sedan. Vi får se medeltidsborgar, de berömda sicilianska vingårdarna, provar traktens olivolja och bor på lantgårdar, där vi själva får laga en siciliansk måltid. Med på resan är också Gård och Torps chefredaktör Gunilla von Platen. Siciliensvenskan Johanna Siljehagen, som exporteras öns ekologiska livsmedel har valt resans måltider och boende.RESEPROGRAM

Dag 1. Söndag 12 november
Avresa med Lufthansa från Arlanda kl. 08:05 Ankomst till Catania kl. 15:35 efter flygplansbyte i München. Från Catanias flygplats reser vi med buss tvärs över höglandet till Palermo. Under bussresan berättar Hans om Siciliens dramatiska historia. Inkvartering på anrika hotell Borgo Vecchio i närheten av Palermos magnifika operahus, Teatro Massimo, som är ett av de största i Europa. På kvällen gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Måndag 13 november
Kl. 09:00 Efter frukost väntar oss en stadsvandring i Palermo. Vi börjar med att besöka den stora katedralen, uppförd under den normandiska tiden men ombyggd flera gånger. I katedralen kan vi  beundra de normandiska kungarnas mäktiga gravvårdar i porfyr. Här vilar bl a Fredrik II som var tysk-romersk kejsare och som härskade över ett rike som sträckte sig från Medelhavet till Östersjön. År 1198 kröntes han till kung över Sicilien. Vi fortsätter vår vandring och beser några av stadens intressanta kyrkor; La Martorana med sin enastående mosaik och San Cataldo i omisskännlig arabisk-normandisk stil. Nunnorna i La Martorana är kända för att ha skapat ”pasta reale”, populära godsaker insvepta i marsipan. Efter lunch gör vi ett besök i det  normandiska palatset med det berömda Capella Palatina, de normandiska kungarnas kapell, uppförd i mitten av 1100-talet med ett slösande inre av mästerligt utförda förgyllda mosaiker. På kvällen gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Tisdag 14 november
Kl. 09:00 samlas vi för vår busstur till det en gång så betydelsefulla benediktinklostret Monreale, beläget strax söder om Palermo. Katedralen, liksom klostret uppförd på 1100-talet, anses som det främsta exemplet på normandisk arkitektur. Dess praktfulla inre är berömt, här får vi ännu en gång beundra Europas finaste mosaiker från medeltiden. Därifrån tar vi oss till staden Cefalù, känd för sin enorma normandiska katedral, påbörjad under Roger II:s tid på 1200-talet. Staden, bebodd redan under förhistorisk tid, ligger vid foten av en hög klippa på vars topp finns ruinerna av ett tempel från 800-talet f. Kr. Efter besöket i katedralen fortsätter vi vår färd tvärs över ön, till Agrigento på sydkusten. Under bussresan läser Hans Lepp ur Tomasi di Lampedusas berömda bok ”Leoparden”. Framme i Agrigento installerar vi oss på bekväma Hotel Colleverde med utsikt över Tempeldalen. Traditionell siciliansk middag på hotellet.

Dag 4. Onsdag 15 november
På morgonen tar vi oss till Castello Chiaramonte, en vacker medeltida borg belägen på en klippa tid tidigare havet nådde. Borgen uppfördes under arabernas tid och har sedan byggts om under historiens lopp. Med sitt strategiska läge fungerade borgen som omlastningsplats för höglandets vete innan det skeppades till andra hamnar. I början av 1900-talet byggdes borgen om för att passa baron Agnello. Som gäst hos Agnello förfärdigade Tomasi di Lampedusa här de sista kapitlen i ”Leoparden”. Från borgen tar vi oss ner till stranden vid scala dei Turchi med sina helt vita kalkstensformationer. Om vädret tillåter ges möjlighet till bad. Klipporna har bl a förekommit som bakgrund I tv-serien om kommisarie Montealbano. Vi intar gemensam lunch på systrarna Agnellos lantgård. Eftermiddagen tillbringar vi i tempeldalen. Tempeldalen som var det religiösa centret I Agrigentos grekiska föregångare, Akragas. Med ruinerna av sju doriska tempel är det ett av de mest storslagna grekiska tempelområdena över huvudtaget. Under sin storhetstid på 500-tale fkr hade området uppåt 200 000 invånare. Grekerna sökte sig till Sicilien när hemlandet blivit överbefolkad.  På sen eftermiddag kommer vi fram till  La Dimora del Spartivento, en lantgård (agriturismo) utanför Ragusa. Här väntar inkvartering och middag med lokala specialiteter.

Dag 5. Torsdag 16 november
På morgonen ansluter Johanna Siljehagen. Johanna driver sedan flera år en agentur för ekologiska jordbruksprodukter. I Sverige säljs hennes produkter bl a via Änglamark och Krav. Först på dagens program står ett besök i Castello di Donnafugata, Den vackra borgen med en fasad I nyvenetiansk stil och inredningar i nybarock och nyrenässans är tillstora delar baron Corrado Arezzo de Spuches verk från 1800-talet. I palatsets gemak kommer man nära de aristokratiska miljöerna i Tomasi di Lampedusas verk. Vi besöker också den vackra trädgården. Vi tar oss därefter vidare till klippstaden Ragusa berömd för sina många barockbyggnader, där vi bl a ser katedralen uppförd efter den stora jordbävningen 1693. Efter lunch på egen hand i Ragusa besöker vi Azienda Alba Bio a Ragusa. Här berättar Johanna och gårdsägaren om gårdens odlingar och vi får smaka på säsongens grönsaker. Vi tar oss sedan vidare till en en av traktens äldre gårdar.  . Gårdsägarna berättar om sitt hem. På kvällen återvänder vi till vår lantgård, La Dimora del Spartivento för middag och övernattning.

Dag 6. Fredag 17 november
Efter frukost färdas vi över höglandet ner mot kusten och staden Syrakusa, grundad för 2 700 år sedan och en gång en blomstrande grekisk handelsstad. Vi får en guidad stadsvandring i de gamla hamnkvarteren där vi även besöker katedralen som innesluter ett gammalt doriskt athenatempel. För oss svenskar är Syrakusa särskilt intressant, för härifrån kom Santa Lucia och varje år den 13 december firas hon som stadens skyddshelgon. En silverstaty föreställande Lucia bärs då genom staden i en procession där tiotusentals människor deltar. Efter sju dagar återförs statyn till katedralen där den förvaras till nästa års firande. På arkeologiska museet tar vi del av den rika samlingen av fynd från södra Sicilien. På eftermiddagen kommer vi till vårt boende den vackra lantgården (agriturismo), Pantanelli di Vendicari. Gården är belägen i ett vackert naturreservat i anknytning till kusten. På eftermiddagen egen tid med möjlighet till vandringar i naturreservatet berömt för sina flamingos. Middag på gården.

Dag 7. Lördag 18 november
Även denna dag är Johanna Siljehagen med oss. På förmiddagen tar vi oss till Noto på ön sydöstra hörn. År 1091 var staden det sista arabiska fästet som föll på ön. Området drabbades hård av jordbävningen 1693. När staden återuppbyggdes skedde blev det i barockens prakt.

På de många kyrkorna, uppförda i regionens honungsfärgade tuffsten ser vi några av de främsta exemplen på den sicilianska barocken med sina accentuerade former och rika utsmyckning. Efter lunch tar Johanna med oss till Casa Vinicola Feudo Rudini där vi bjuds på vinprovning.

Väl tillbaka på vårt boende i Vendicari bjuder kocken in oss att delta i tillagningen av kvällens avskedsmiddag.

Dag 8. Söndag 19 november
Efter frukost tar vi oss längs kusten till Catania, där vi har några timmar till shopping och lunch i den vackra gamla staden.

Kl. 16:10 Avgång med Lufthansa från Catania. Kl 22:50 ankomst Arlanda efter byte i München.

RESEFAKTA
Datum: 12–19 november 2017.
Pris: Prenumeranter 19 950 kr med del i dubbelrum. Övriga 20 950 kr. Enkelrumstillägg 3500 kr.

• Flygresa t o r Stockholm–Palermo (Lufthansa).
• 7 nätter i delat dubbelrum på tre- och fyrstjärniga hotell, en natt på lantgård.
• 7 middagar, ett par luncher.
• Samtliga inträden och transporter enligt program.
• Hans Lepp är ciceron hela resan.

Information och bokning:
Mejt Resor, Ola Olsson
0704–22 01 74. www.mejtresor.se

Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt