Saltstänkt lustgård

Hamburgsund ligger tryggt skyddat från Kattegatts hårda blåst. Läget är lugnt men påverkat av det salta klimatet. Hit kom Sigrid och Jaan för fem år sedan och skapade en paradisträdgård från praktiskt taget ingenting.

Foto Eva S Andersson


Saltstänkt lustgård

Hamburgsund ligger tryggt skyddat från Kattegatts hårda blåst. Läget är lugnt men påverkat av det salta klimatet. Hit kom Sigrid och Jaan för fem år sedan och skapade en paradisträdgård från praktiskt taget ingenting.

Från Hamburgö, strax söder om Fjällbacka, anar man Väderöarna ute i Kattegatt, skimrande med sin röda granit mot det djupblå havet. De karga skären var länge bebodda, trots att öarna är hårt utsatta för stormar och ett piskande men sillrikt salthav. Här tog man vrak förr i tiden, många skepp förliste nämligen på de förrädiska klipporna. Här, innanför Hamburgö, var läget ett helt annat. Det smala Hamburgsund skiljer fastlandet från ön och här finns en trygg hamn som skyddar mot den hårda västanvinden. Genom åren har en idyllisk sommarbebyggelse vuxit upp, präglad av livlig sjöfart. Fartyg från omgivande öar och skärgård fraktade trä, tegel, koks och sill till sundet.

För sju år sedan kom Sigrid med sin man Jaan hit. Sigrid, med ett passionerat trädgårdsintresse, hade just gett sig på sitt livs projekt. Hon ville skapa en alldeles egen paradisträdgård från praktiskt taget ingenting, och i ett visserligen lugnt men ändå utsatt läge nära havet.
– Det var en hopplös tomt. En brant slänt, täckt med tistlar och annat ogräs, som sluttade ner mot sundet, berättar Sigrid.
I dag prunkar här den svenska vårens, sommarens och höstens alla ljuvliga växter: hundratals lavendelblommor förför fjärilar och surrande humlor och bin, rosor blommar i alla upptänkliga former och färger, nävor breder ut sig som hela mattor, kaprifolen släpper ifrån sig sin söta doft vid skymningen, vildvin skänker kraftig färg om hösten – till och med vindruvor trivs i Sigrids och Jaans trädgård! Det enda som är bannlyst är gula blommor.
– Det är svårt att få ihop gult och orange med andra färgställningar. Med västkustgraniten och det speciella ljuset passar det fint med lila, skirt blå och vita blommor tillsammans med knallröda rosor.
Ändå tittar några knallgula liljor med nöd och näppe fram under rosen Flammentanz. De lär få överleva ett tag till, för Sigrid är i full färd med att planera sommarens projekt.
– Det är ett ständigt pågående arbete, ett skapande. Jag går alltid med ett anteckningsblock i trädgården.
Men hur skapar man en trädgård från ingenting? Av en slump lärde Sigrid känna Camilla Lengstrand när familjen flyttade in. Camilla är utbildad på Dingle trädgårdsskola i Bohuslän.
– Hon blev en mycket god vän till mig. Tillsammans började jag, Jaan och Camilla skissa på vår omöjliga trädgård, vi hade mycket roligt ihop.
Hon berättar vidare att de utgick från att tänka i olika trädgårdsrum för att göra projektet lite mer överskådligt. Den första åtgärden var dock att bygga upp ett betongfundament i tre terrasser.
– Det var Jaan som kläckte den utmärkta idén, det fanns faktiskt inget annat sätt att skapa den prunkande trädgård vi ville ha.

När fundamentet var på plats ritade de upp rum efter rum i trädgården, i dag har det blivit hela nitton stycken, alla med sin särskilda prägel. I det vita rummet grönskar rosen Polstjärnan, vitpytta och knutflox, i lugna rummet lever akvileja och doftande blåregn, kaprifolen bor i stenrummet och så vidare.
– Grannarna kallar det Babylons hängande trädgårdar, berättar Sigrid. Det hade man aldrig kunnat ana när vi kom hit. Men trädgården kräver också ett ständigt underhåll och vi har tagit hjälp av vår granne Lena Rosén, som alltid håller ett vakande öga över våra växter.
Intresse för odling och gröna fingrar har Sigrid haft länge.
– Allt i naturen är vackert, det ger mig harmoni i livet. Trädgården växer fram allt eftersom. I början är det alldeles fantastiskt, sedan dör en del växter och så får man tänka om. Jag vill ju ha en levande trädgård med blomning året om.
Tursamt nog fanns en djupborrad brunn sedan gammalt på tomten, den har räddat familjen genom ett par torra somrar med droppbevattning i rabatterna.
– Utan den hade vi aldrig fått en sådan grönskande trädgård som vi njuter av varje dag nu.
Så har Sigrid och Jaan skapat sin egen bohusländska lustgård, med ett stormigt hav runt knuten, men i den färgsprakande trädgården råder stiltje och harmoni.Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt