Schablonmålning - så här gör du!

Att måla med schabloner är ett gammalt hantverk som åter blivit populärt. För att göra din egen schablon kan du utgå från ett gammalt schablonmålat mönster eller ett tapetmönster.

Schablonmålning från Ytteryg, Färila. Foto: Anette Svensson

Exempel på schablonmönster från Ytteryg, Hälsingland. Foto: Anette Svensson

Så här gör du en egen schablon efter ett gammalt tapetmönster

1. Titta på tapetmönstret noga för att förstå hur stor schablonen skall bli. Fäst en tunn plast (från en plastpåse) på målningen du ska rita av med en tejp som inte fäster så hårt, exempelvis maskeringstejp. Rita med en spritpenna som fäster på plast.

2. Lägg det avritade mönstret dubbelt för att se om du missat något i mönstret. Rita över på ritfilm. Glöm inte att göra en marginal på cirka 3 cm till kanten på ritfilmen. Det måste finnas plats för schablonpenseln när man målar. Rita av eller kopiera direkt i kopieringsmaskin.

3. Lägg schablonen på en skärmatta och skär med en vass kniv ut mönstret. I stället för att skära runda hål kan man slå hål med hålpipor. Om man skär fel kan schablonen lagas med lagningsfilm.

4. Var noga med att markera passmärket på schablonen. Det är passmärket som gör att man kan flytta schablonen så att mönstret kan upprepas.

Då är det dags att börja måla med schablonen. Vilken färg du ska använda beror på underlaget. Limfärg och äggoljetempera är det vanligaste. Det är viktigt att färgen inte är för lös och rinnig, då den komma in under schablonen. 

Om det ska vara flera färger i mönstret behöver du en schablon för varje färg.
 
Så här målar du med schabloner


1. Mät upp och markera med blyerts linjer där mönstret ska gå på den bottenfärgsmålade väggen. Använd vattenpass och lod. Gör en linje runt hela rummet och markera passpunkterna på linjen. Loda från passpunkterna och markera med blyerts.
2. Använd en korthårig, rund pensel, stöppelpensel, eller en svamp. Häll upp lite mönsterfärg på en papptallrik. Doppa penseln försiktigt i färgen. Gör ett provtryck på papper för att se hur färgen släpper från penseln och att det är lagom mycket färg i penseln.

3. Sätt upp schablonen med nålar eller maskeringstejp. Börja stöppla mönsterfärgen över schablonens utskurna delar.
Stryk inte ut färgen, utan stöt penseln ganska hårt vinkelrätt mot underlaget. Annars är det lätt att färgen kommer in under schablonen.

4. Ta bort schablonen försiktigt. Tvätta bort eventuell färg på undersidan och flytta den till nästa ställe enligt passmärkena
och linjerna, och fortsätt stöppla.

Schabloner har använts sedan senmedeltiden för att enkelt göra mönster eller upprepade figurer. Under 1800-talet fick schablonmåleriet ett rejält uppsving som ett sätt att dekorera väggarna när tapeter blev för dyrt.

I Hälsingland utvecklades schablonmåleriet till ett framstående hantverk som i färg och form kunde tävla med de importerade tapeterna. Än i dag är schabloner populära och finns i både moderna och äldre varianter.Litteraturtips
Schabloner med traditioner / Lena Nessle, Ica 1996
Så målade man : svenskt byggnadsmåleri från senmedeltid till nutid / Karin Fridell Anter, Henrik Wannfors, Svensk Byggtjänst 1997
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt