Silverskimrande med såpa


Såpskurning är rengöringsmetoden som gör golvet mer motståndskraftigt mot smuts för varje gång man skurar. Men A och O är att använda kallvatten och såpa av god kvalitet.


Det finns ett romantiskt skimmer över såpskurade golv, de sammetsmjuka golvbrädorna och den vackra lystern. Men de golv vi ser framför oss har förmodligen legat där i minst hundra år, skurats otaliga gånger och med tiden fått ett utseende som endast långvarig användning kan ge. Dit finns inga genvägar! Kvaliteten på golvet har också betydelse för slutresultatet, ett trägolv som från början var tänkt att täckas av mattor kommer aldrig att bli lika fint som ett trägolv av god kvalitet, hur mycket man än skurar.
Traditionen att såpskura golv har inte varit en medveten ytbehandling utan en rengöringsmetod som visat sig ge positiva effekter. Resterna av såpan som stannat kvar i ytan har med tiden bildat ett skyddande skikt som underlättar kommande rengöringar.

Så här såpskurar du:
Fukta först ett antal plankor åt gången med kallt vatten. Viktigt att man aldrig använder varmt vatten, då gulnar golven!
Blanda flytande linoljesåpa med kallt vatten enligt anvisning. Man kan även klicka såpa på borsten medan man såpar. Dock får man aldrig lägga såpa på torrt trä eftersom det ger bruna fläckar.
Skura knästående eller använd en bra skurborste och arbeta i plankornas längdriktning, ta bara några plankor åt gången.
Skölj efter med kallt vatten genom att ta upp vattnet med en trasa. Om man låter såpvattnet torka in gulnar golvet. Byt sköljvatten och upprepa tills vattnet är rent och klart.
Har man extra smutsiga fläckar kan man gnugga dem med koncentrerad såpa.
Golven blir hårdare efter varje skurning, så på sikt ger såpskurning mindre jobb och inte mer!
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt