Smakfull höstskörd

När de sena äpplena mognar är luften klar, mörkret faller allt tidigare och det råder en vemodig stämning över trädgården. Men det är ett trivsamt pyssel att ta hand om frukten, som sedan kan användas till mycket gott under vintern.INGET GÅR VÄL UPP mot en riktigt vacker höstdag med hög och klar luft. Då är det en sann fröjd att få ta fram stegen och plocka ner frukten.
Vinteräpplen är härliga att fylla en kalkon eller anka med, för att inte tala om alla goda desserter att tillaga när höstmörkret faller. Redan när man planterar kan man tänka på att välja sorter som är både tidiga och sena, särskilt om man har plats för flera träd. Och i en gammal trädgård känns det förstås helt rätt att plantera fruktträd med anor.
I ”Handbok i Trädgårds-skötseln” från 1841 hittar vi en del namn vi känner igen. Vintergylling, Taffeläpple som vi idag kallar Hampus och välkända Gravensteiner är anrika äppelsorter som fortfarande odlas. Men känslan av att få vandra i en äppellund åstadkommer vi inte så lätt. Det kräver en stor trädgård och en oändlig tidsrymd innan träden blir så där högrest knotiga och skapar en alldeles speciell stämning.
Äppellunden anlades gärna bredvid den inhägnade köksträdgården. På Stora Nyckelviken vid Stockholms inlopp, en ståndsmässig sommarbostad från mitten av 1700-talet, hittar vi de gamla äppelträden mitt bland odlingsrutorna som är prydligt åtskilda av grusgångar. Trädgården anlades sannolikt på 1770-talet och trots senare tillägg är den ursprungliga karaktären väl bevarad.

I Frankrike sveper man gärna in äpplen som ska förvaras ett tag i brunt vaxat papper. Vi kan istället ta tidningspapper eller vanligt vitt smörgåspapper som med fördel köps på rulle, det blir billigare. Här är det röda Gravensteiner som slås in. Ett magnifikt äpple med anor från 1600-talet. Det passar att kokas och till desserter.
Förr var man noga med att plantera sorter som mognade från augusti till långt in på hösten. Om vi bara har möjlighet att förvara frukten på rätt sätt kan de sena sorterna sparas åtminstone till januari. Men det är inte så enkelt i moderna bostäder. Det får inte vara för kallt och inte för varmt – den idealiska temperaturen är +5 till +10 grader.
Frukten får hänga kvar på träden så länge som möjligt men måste plockas ner innan frosten kommer. Äpplena läggs försiktigt i rena kartonger, till exempel flyttkartonger som finns att köpa på stormarknader. Sorterna förvaras var för sig. Titta noga efter att varje exemplar är helt felfritt innan det sveps in i tidningspapper. Detta för att skydda mot stötar och för att eventuell förruttnelse inte ska sprida sig. Man brukar säga att äpplena ska behandlas lika varsamt som ägg!

Text Sigrid Hallén Schutt
Foto Susanne Almers

Artikeln publicerades i nr 6-09.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt