Som på mormors tid

När Siv tog över sin mormors gård för tjugo år sedan började hon fundera på hur det sett ut från början, innan renoveringen på 1960-talet. När tretexskivorna åkte ut och plastmattorna drogs bort avslöjades husets ålder: stommen var från 1700-talet.

Byggnadsvård var långt ifrån "inne" när Siv Fohlin tog över sin mormors gård i Roslagen 1989. Ändå var Siv säker på att hon ville återskapa en känsla av äldre stil i huset, och det med genuina material och metoder.
–  Jag har tillbringat alla mina barndomssomrar här och älskar huset. Men jag har också alltid det gamla. Mormor gjorde en modernisering på 1960- och 70-talet, som var hon tyckte var fint då. Det kändes lite märkligt att riva ut det, men jag hade en ganska klar bild i huvudet av hur jag ville ha det.

Den lilla gården, med tillhörande ladugård och loge, har byggts på i flera omgångar. Den ligger inbäddad i skir grönska med blommande äppelträd, pioner och snart dignande vinbärsbuskar. Mycket av byggnadsmaterialet till renoveringen har Siv hittat eller fått av grannar, till exempel fönstren som nu sitter i verandan.
–    Den var inte inglasad från början. Men jag hittade fönstren i ett grannhus som höll på att förfalla. Och på vinden fanns flera äldre fönster med gammalt munblåst glas.

I huset fanns bara ett enda originalfönster kvar, övriga fönster lät Siv byta ut mot de hon fann på vinden. Under fönsterbytet upptäckte snickaren att fönstren ursprungligen varit liggande.
– Då förstod vi att huset – stommen – förmodligen är från 1700-talet.  

Köket är delvis platsbyggt och delvis med inredning från Lidhults kök. Pärlsponten lät Siv beställa från ett snickeri, och använde den gamla pärlsponten i hallen som förlaga.
–  Allt är målat med linoljefärg, och jag har målat själv. Färgsättningen fick jag inspiration till på Skansen byggnadsvård i Skånska gruvan, när det fortfarande fanns.

Alla golv är original utom i köket, här låg en plastmatta från 1970-talet. Mattan hade varit alltför tät för det gamla brädgolvet, som var fuktskadat.
– Tyvärr var jag tvungen att byta ut det. Men det blev bra ändå, jag fick tag i ett gammalt loggolv från en annons i Norrtäljetidningen som jag har låtit slipa och såpskura. 

I den ljusa salen finns, tillsammans med mormors gamla möbler, en vacker, pampig kakelugn. Siv hittade den på vinden, nedplockad.
– Den är egentligen för tjusig för det här huset. Kakelugnsmakaren som satte upp den åt mig trodde att den kommer från en våning i Stockholm, när man kastade ut alla gamla kakelugnar på 1960-talet.

Alla eldningskanaler fanns redan på plats, så här har garanterat funnits en kakelugn förut. Siv använder alla eldstäder i torpet, även vedspisen som hon lät sätta in på nytt.
–  Den hittade jag i ett förråd, jag tycker den är så fin.

Långsamt återskapar Siv en stil som hon tycker om och trivs med, en stil som minner om förra sekelskiftet.
– Det har varit svårt att hitta tillbaka till originalet, men jag följer min känsla av hur jag vill ha det, med traditionella och robusta material.Jag sommarbor här: Siv Fohlin, 61 år
Yrke: Jobbar på Sveriges Radio
Nästa projekt i huset: Ta itu med övervåningen. Jag bygger in en del av yttervinden till en övre hall och inreder ett litet sommarrum som finns där. 
                                                                                                                                                                                             
Sivs bästa tips:
Hitta en bra snickare, som har samma synsätt på renoveringen som du.
Ta god tid på dig, jag har renoverat sedan 1989.


Foto: Johanna Hopkins
Text: Caroline Swartling
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt