Sommarstädning på torpet

Har du en stund över mellan bokläsningen och kvällens grillning kan det kanske vara kul att städa lite på torpet. Här några miljövänliga, gammaldags tips!

Om kylskåpet luktar illa kan man ställa in en skål med varm mjölk eller lite sönderstött träkol på ett fat. Ett annat knep är att ställa in en skål med varm vitvinsvinäger, lite vaniljextrakt, en kopp kaffesump eller bakpulver. Prova också att skrynkla ihop lite tidningspapper och lägg i kylskåpet, så drar det till sig ovälkomna odörer.
 
Köksskåp som luktar fukt kan bli doftfria genom att man sprejar vinäger inuti skåpen ett par gånger. Linneskåp med fuktodör kan man strö ut kryddnejlikor i.
 
Gör din egen mirakeltrasa: Börja med att blanda lika delar linolja och vinäger i en glasburk med tättsittande lock. Låt en trasa bli väl indränkt, vrid ur den, låt torka och använd att damma och torka av med. När trasan inte används får den ligga i glasburken.
Släng inte olja som härsknat utan blanda 2/3 olja med 1/3 vinäger i en literflaska. Skaka kraftigt några gånger och låt stå under två till tre dagar. Häll bort oljan och använd vinägern som blir kvar att rengöra kranar med.
 
Duschstrilen tänker man inte så ofta på att rengöra. Ett bra sätt att få den ren är att skruva loss den och koka 10 minuter i en blandning av 1 liter vatten och ½ glas vinäger. Ett duschhuvud av plast lägger man i en lösning av lika delar varm vinäger och vatten.
 
Kranar blir blanka om de putsas med cigarettaska. Putsar man efter med en gammal nylonstrumpa blir det extra blankt. För att undvika att kranarna får kalkbeläggning kan man gnida in dem med vaselin. Vill man få bort ärg på kranar kan man lägga på en tygbit som doppats i outspädd ättika och låta den ligga några timmar på det utsatta stället.
 
Om toaletten luktar illa häller man i salt som får stå under natten med locket stängt. Om det inte hjälper, ta öljäst som får verka under natten, och spola rent nästa morgon.
 
Ledningar från lampor och apparater blir med tiden grå av damm. Häll lite rödsprit på en trasa och torka av dem så blir de fina igen. Har man fått fläckar på tapeter kan man pröva att försiktigt rengöra med lite vatten och såpa. Ett gammalt husmorsknep är annars att gnugga tapeten med brödinkråm eller en rå potatis.
 
Korkmattor rengörs bäst med vatten och såpa. Akta så att inte vattnet rinner ner i skarvarna, då kan mattan resa sig och bli bucklig . Med aska kan man få bort fläckar om man gnider först och sedan dammsuger bort.
 
Tegelgolv får inte rengöras med tvättmedel utan med grönsåpa och skurborste. Efterskölj med rent vatten. Om du vill skydda golvet kan du behandla det med lika delar lin- och terpentinolja, torka och efterpolera.
 
Byrålådor och skåp som luktar instängt rengörs först med tvål och vatten. Lägg sedan en ituskuren gul lök i lådan och låt verka över en natt. Kasta bort löken eller lägg dit en ny om det fortfarande luktar illa. Att lägga in några lagerblad i skåpen efter rengöringen håller insekter borta. Går byrålådan trögt att dra ut kan man stryka kanterna med ett stearinljus eller en torr tvålbit.
 
Kalla sängar kan man råda bot på genom att lägga en filt även under sängens underlakan. Man kan även använda wellpapp, kanske inte lika skönt men effektivt.
 
Fotogenlampor som luktar illa kan rengöras med kokande olivolja. Skaka om ordentligt och töm. Upprepa om inte lukten ger med sig.
 
Tipsen kommer ur Goda Råd för alla av Nina Yunkers, Prisma förlag    
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt