Sov gott!

Med naturliga material i sovrummet sover du bättre och belastar inte miljön lika hårt. Dessutom passar dun, trä och linne bättre ihop med ett gammalt hus än vad moderna material gör.

Cirka en tredjedel av vårt liv går ut på att sova. Därför är det viktigt att vi får en god, skön och sund sömn. Sömnen påverkas av hur och var vi sover vilket har lett till att fler människor har börjat ställa höga krav på sin sovmiljö.
I Tyskland, Österrike och Schweiz finns till och med något som kallas ”Gesundes schlafen”, det sunda sovandet. Det innebär att om vi skall orka med stressen och kraven som ställs på oss behöver vi få koppla av mellan varven i en sund miljö. Många av de aspekter som tas upp är samma företeelser som diskuteras i ekohus för att skapa ett sunt inomhusklimat.
Vad är det då man vill ha? Ett sovrum som är vackert, rogivande och tyst och där man har frisk luft. Sängbotten och madrass som ger god ergonomi för kroppen. Sunda material som inte avger giftiga eller störande emissioner. Material i madrass och sängkläder som har förmåga att reglera fukt och temperatur i sängen. En miljö som är så fri som möjligt från elektriska och magnetiska fält som kan påverka vår sömn negativt.
 
Trä och naturgummi
De sängar som säljs för det sunda sovandet är gjorda av trä. De innehåller inga syntetiska material och inte heller några metalldelar, eftersom metall kan fungera som en ”antenn” som påverkas av elinstallationer i huset och bygger upp egna elektromagnetiska fält. Materialen i sängen är naturliga och träslagen som används utsöndrar inga skadliga ämnen. Sängarna får inte heller vara för små. Sängen skall vara 20 cm längre än vad man själv är och minst 90 cm bred. Sängbottnar som passar i det sunda sovrummet innehåller inga syntetmaterial eller metalldelar utan består av tunna trälattor, ofta av bok, som vilar på elastiska kuddar av naturgummi (latex) som sytts in i tyg. Der finns många olika modeller, de enklaste består av en rad lattor som kan rullas ut på sängbotten och de mer avancerade består av tre olika skikt av lattor, på ett visst avstånd från varandra, som anpassar sig till kroppsformen och stödjer olika delar av kroppen olika mycket. Det finns även sängbottnar där elasticiteten kan ställas in för ens individuella tyngd och storlek.
 
Madrass för olika årstider
Madrassen skall ge ett bra stöd för kroppen, inte hänga och inte vara för hård. Nervbanor skall inte komma i kläm, blodet skall kunna flyta fritt, musklerna skall kunna slappna av och lungorna andas utan ansträngning. Tunga människor och barn skall ha hårdare madrasser. Lätta människor och äldre skall ha mjukare madrasser. Madrasserna består av flera olika skikt av ekologiskt framtagna naturmaterial som hålls ihop av ett tyg av ekologisk bomull eller lin och av kraftiga linneband som sys genom madrassen så att den håller sig slät och inte klumpar ihop sig. I mitten har man ofta ett lager av kokosfiber hoplimmat med naturgummi vars uppgift är att ventilera bort kroppsfukt. På sidorna om det kan det finnas lager av naturgummi som skall ge madrassen elasticitet. Gummiskiktet innehåller vertikala luftkanaler för luftning av madrassen. Ytterst finns ett lager bomull för sommaren och på andra sidan ett lager ull för vintern. Man vänder sin madrass allt efter årstid.
 
Siden, ull och körsbärskärnor
Lakan och örngott finns i olika ekologiska naturmaterial; de kan vara av bomull, linne eller siden i olika kombinationer. Man använder gärna bomull som av naturen har en viss färgton för att slippa färga lakanen. Sidenlakan kan vara av vildsiden eller natursiden. Täcken kan vara stoppade med siden, ull, fjäder, bomull, kapok (ett träd med bomullsliknande tussar), eller med de fjun som bildas på svartpoppel, eller med blandningar av dessa material. Ullen kan vara merinoull, kashmirull eller annan ekologiskt framtagen ull. Kroppsvärmen skall hållas i lagom temperatur och man rekommenderar olika varma täcken för olika årstider. Naturmaterialen gör att fukt leds bort och att man inte blir svettig under täcket. Kuddar finns av många olika slag. Luftcirkulation och bortförande av fukt är viktigt. Halsen skall ligga rakt och inte böjas för mycket. Kuddarna kan vara fyllda med ull, dun, kapok, latexflock, hirsskal, dinkelskal, druvkärnor eller körsbärskärnor. Kuddar med bomull/kapok-blandningar är mjuka och kuddar med hirsskal är hårda.
 
Sunt på väggen
Inomhusklimatet i rummet påverkas dels av rummets material, dels av värmesystem, ventilationssystem och elinstallationer. Det kan även påverkas av yttre faktorer som trafikbuller, luftföroreningar, kraftledningar och mobiltelefonantenner. Materialen i tak, väggar och golv bör vara sunda och inte avge giftiga eller besvärande emissioner. Det viktigaste är materialens ytbehandling, att det är miljövänliga färger, oljor och lacker. Äggoljetempera, jordfärger och lerputs är alla miljövänliga och milda. Vill man ha mattor bör naturmaterial som ekologisk bomull, ull eller jute väljas, eftersom syntetmaterial på golv bygger upp statisk elektricitet. Ljusa färger av grönt eller blått anses vara lugnande. Det värmesystem som ger bäst inomhusklimat anses vara strålningsvärme med låga temperaturer som stora radiatorer, golvvärme eller väggvärme. Ventilationssystemet skall vara tyst och tilluftskanaler bör vara lätta att rengöra. Att öppna ett fönster är ofta bättre än att få in luft via ventilationen.
 
Undvik dator i sovrummet
Alla elinstallationer avger elektriska och magnetiska fält och man menar att den bästa sömnen kommer i rum utan sådana fält. Därför bör man rensa bort så mycket elinstallationer som möjligt från sovrummet. Ut med TVn och datorn! De elinstallationer man ändå väljer att ha i sovrummet, som till exempel läslampor, kan man förse med skärmad och jordad ledning och med vanliga glödlampor för att minska fälten. Ännu bättre resultat får man om man installerar en så kallad nätbrytare. Med den kan man stänga av strömkretsen vid proppskåpet så att ingen spänning ligger kvar i kablarna. Nätbrytarna brukar ha en liten styrström kvar till lysknappen så att du kan tända lampan igen utan problem.
Den som är känslig för elektromagnetiska fält och orolig för mobilstrålning kan gå ännu längre i sin strävan att sova gott. Det finns till exempel särskilda myggnät att sätta över sängen, som leder bort mobilstrålning och radiovågor från telemaster. Man kan också se till att man inte har placerat sängen på någon vattenåder eller på ett så kallat Curry- eller Hartman-kors, sådana kan tas ut med slagruta. En del menar att vi sover bäst med huvudet mot norr.
Även om man inte vill göra om hela sitt sovrum till ett sunt rum kan man ändå ta till sig några av de nya tankarna. Kanske blir sömnen faktiskt bättre om datorn åker ut och täcket består av fluffigt dun och ull?
 
Läs mer på www.grueneerde.com och köp ekologisk sovrumsinredning på www.groninterior.se.
 
 
 
 
 
 
Text: Varis Bokalders
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt