Ta hand om husets delar!

Byggnadsvårdare Roger Lindbom tipsar om vilka husdelar du bör och kan ta vara på. Här kommer del 2, om timmer, ytterpanel och veranda!


Timmerhus är mycket enkla att montera ner och bygga upp igen. Då laga skifte genomfördes i Sverige under första hälften av 1800-talet flyttades många timmerhus, ladugårdar och mindre ekonomibyggnader från sin ursprungliga plats till nya, samlade ägor. Syftet med skiftet var att lägga samman jordägarnas mark till en enhet, i stället för som tidigare då markerna var splittrade. Naturligtvis var det ett stort projekt att riva och bygga upp ett hus på ny plats men vid återuppförandet behövde man bara byta timmer om något var skadat. Stommen hade märkts, ofta med rödkrita, och det tog oftast inte mer än några veckor innan det nya huset stod under tak igen.
På samma sätt gör vi i dag. Det viktiga är att vara noggrann med märkningen och att göra en detaljerad ritning innan stommen demonteras.

Vad kan du göra?
Köper du ett timmerhus där timret behöver repareras och bytas kan det vara idé att redan från början jaga upp gammalt men friskt kompletteringsvirke. Ett skiftesverkshus kräver bärande stolpar med spår för ekplankorna. Hus med stolpverkskonstruktion kräver lämpliga stolpar, plank och kanske restimmer, alltså stående timmer. Korsvirkeshusen med sin synliga träkonstruktion är kanske svårast att hitta ersättningsvirke till, men med dagens många byggnadsvårdsbutiker är chansen ändå stor att någon har även detta i lager.

Virket till alla dessa olika byggnadskonstruktioner har det gemensamt att dimensionerna inte stämmer överens med det virke som sågas i dag. Behöver du använda nytt virke måste du specialbeställa de rätta dimensionerna från ett mindre sågverk. Det blir naturligtvis alltid dyrare än standardsortiment och rivningsvirke. Använder du gammalt virke får du patinan på köpet. Virke av detta slag måste alltid lagras under tak, annars kan det snabbt förstöras.

TIPS!
Nysågat färskt timmer är tungt och tar tid att torka. Hinner du inte vänta på att timret ska torka, såga ut timmer och bjälkar ur torrtallar, det vill säga tallar som redan har torkat på rot.


Ytterpaneler

Fasaden är husets ytterrock. Består den av trä kan den under åren ha fått en hel del rötskador men ändå bedömas som för bra för att helt bytas ut. Då kan räddningen vara att använda gamla panelbrädor från en annan byggnad. I jämförelse med nytt trä har det gamla träet utsatts för regn, snö, vind och sol som ett nysågat trä inte har. Därför blir det väldigt iögonfallande om man lappar och lagar med nytt trä på en gammal fasad. Här är det i stället helt rätt att använda sig av principen att ”renovera lite i förfall”. Slutresultatet brukar bli mycket lyckat då de flesta inte kan se vad som är nytt och vad som är gammalt.

Vad kan du göra?
Att ta vara på en gammal fasad går alltid bra så länge den är spikad med handsmidd spik eller klippspik. Har däremot modern trådspik använts är risken stor att panelbrädorna spricker, då spiken inte följer med ut. Det gäller alltid att vara försiktig och lätt på hand, då gammalt trä är genomtorkat och sprött.

Verandor
När det gäller verandor skiljer man på öppna och inglasade. Populärast är de inglasade och helst ska de i dag vara isolerade så att verandan även kan användas vintertid. Så var aldrig fallet förr. En glasveranda nyttjades bara under den varma delen av året. Här kunde man tidigt förodla växter och njuta vårens första varma dagar. Högsommartid var den ofta för varm men kvällstid gick det att inta sin punsch och cigarr här!

Vad kan du göra?
I dag kan man hitta verandafönster på begagnatmarknaden. De var ofta rikt och vackert spröjsade.Stolparna som bar upp taket och delade in verandan går mer sällan att hitta och har man tur att träffa på dem är de ofta rötskadade. Men rötskador går att laga.
Rötskador kan sågas bort och ersättas med friskt trä. Glasrutor som gått sönder kompletteras med gammalt munblåst glas. Vill du använda de äldre enkla bågarna och ändå bygga en vinterisolerad veranda går det alldeles utmärkt att tillverka och glasa de nya innerbågarna med en enda stor glasruta utan spröjs. Om du vill kan du montera dem så att de lätt kan plockas bort när vårvärmen kommer. Skillnaden i pris på en spröjsad och ospröjsad båge är mycket stor. Eftersom det är ett senare tillägg med innerbågar kanske det känns riktigare att låta dessa sakna spröjs.
Text: Roger Lindbom

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt