Ta vara på beslagen

Gamla beslag och gångjärn håller oftast hög kvalitet och är mycket lämpliga att återanvända.

Text och foto Roger Lindbom

Före industrialiseringens tid tillverkades alla beslag och gångjärn hantverksmässigt. Det var skickliga smeder som i sällsynta fall försåg beslagen och gångjärnen med en tillverkarsignatur, men för det mesta är detta fantastiska smide helt anonymt.

Beslag, gångjärn och lås har alltid varit dyra och återanvändes i regel alltid, i stället för att tillverka nytt. Var därför försiktig med att datera byggnader enbart efter de beslag som finns. I en 1800-talsbyggnad kan man mycket väl hitta järnsmide från både 1600- och 1700-tal eftersom det ansågs för fint för att kasseras. Särskilt fönsterbågar kan på samma båge ha hörn- och gångjärnsbeslag från flera århundraden.
Som byggnadsvårdare tycker jag det är viktigt att den här traditionen fortsätter. En byggnad vinner många gånger på att förses med ett hopplock av flera olika beslag, i stället för att utrustas med nytillverkade, nästintill identiska beslag. Det är ju så det har sett ut genom århundradena.

På begagnatmarknaden, och särskilt då i byggnadsvårdsbutikerna, finns ett stort utbud av allehanda beslag, gångjärn, plåtarbeten och smidesdetaljer. De är genuina detaljer som i de flesta fall är mycket billigare än nytillverkade… och det bästa av allt – de är original.
Järn rostar visserligen men det ska mycket till innan det blir obrukbart. Rengör med stålborste, för hand eller med maskin, och ge sedan järnet en ny yta. Gör en blandning av lite spissvärta, linolja och några droppar terpentin och rör ihop detta till en filmjölksliknande konsistens som du gnider in på järnet.
Traditionellt har allt järn varit målat. Det gäller alla dörr- och fönsterbeslag, lås till innerdörrar och gångjärn både ute och inne. Undantag var riktigt enkla miljöer men även på vindar till slott och herrgårdar kunde det sparas in på färgen.
Järn går också att rätta till om något är krokigt eller om någon del saknas.

Även välbevarade fönstergångjärn och fönsterhaspar från 1700- och 1800-talen finns det gott om på begagnatmarknaden. Gångjärnsstaplarna däremot har följt med karmen och saknas därför.
Allehanda gångjärn hittar du också relativt lätt om du behöver komplettera. Bandgångjärn till boddörrar är vanligast, leta gärna efter de lite mer dekorerade gångjärnen från 1700-talet. Plattgångjärn till innerdörrar har använts fram till mitten av 1800-talet och har tillverkats i en mängd olika utföranden. Även här är det svårt att hitta passande staplar men det går att få tag på nytillverkade i olika storlekar.
1900-talets gjutna fönsterhaspar är mycket populära och nytillverkas numera också. Begagnade hittar du dem på loppisar och samlarmarknader – ofta till lågt pris. Lägg dem i kaustiksoda och låt ligga ett dygn. Spola sedan av den upplösta färgen och putsa med stålull eller stålborste.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt