Ta vara på dörrar och fönster!

Roger Lindbom fortsätter berätta om vilka byggnadsdetaljer man kan ta vara på. Den här gången handlar det om dörrar och fönster, som finns kvar i ganska hög grad.


Dörrar
Innerdörrar och fönster är nog det som är allra lättast att hitta på begagnatmarknaden. Oftast ville man inte hugga upp dem till ved, även om de var låga, skeva eller bara omoderna. Hantverket ansågs för bra för det. Och visst är gamla handgjorda spegeldörrar av utmärkt kvalitet. Tunna, fint sammanfogade och träpluggade var de tillverkade för att hålla i många generationer. Däremot sparade man sällan karmarna i samma utsträckning. Att låta tillverka en ny karm är ganska okomplicerat men oftast kostar det lika mycket som du betalar för dörren. Har du möjlighet att själv riva och ta vara på en dörr – se till att karmen följer med även om den är defekt. Det är bättre att bara byta en tröskel än att tillverka en helt ny karm.

Ytterdörrar är däremot sällan i gott skick efter år av sol, regn och snö. Men allt går att reparera och även om begagnade pardörrar kräver mycket underhåll går de till ganska höga priser på marknaden. Gamla ytterdörrar lever heller inte upp till dagens krav på isoleringsförmåga men det går att åtgärda. Fundera på vad en gammal dörr tillför en äldre byggnad utseendemässigt. Är den för dålig att användas kan du alltid spara den som mall och låta ett snickeri tillverka en kopia.

TIPS!
Smala spegeldörrar, 50–70 cm breda, är svåra att hitta och betingar därför ett högre pris. Något att hålla utkik efter!

Fönster
På praktiskt taget varje bondgård finns ett mindre eller större parti fönster undanställda, och i många fall gäller detta även äldre villabebyggelse. Oftast är det fönster från bytet då fönster med lösa innerbågar byttes ut mot kopplade bågar. I dag har många av de kopplade fönstren i sin tur bytts ut mot treglasfönster. Men precis som med innerdörrar är karmen sällan med, vilket är synd eftersom både bågar och karmar tillverkades i särskilt utvalt kådrikt och tätvuxet virke. Är bågarna i gott skick lönar det sig att tillverka nya karmar och olja in och kitta om de gamla bågarna. Använd innanfönstren om de finns kvar. Självklart byts inte de munblåsta glasrutorna ut utan kompletteras om det behövs med nya munblåsta rutor.
Munblåst glas tillverkades ändå fram till 1930-talet då det ersattes av valsat glas. Glastyperna är lika varandra, de innehåller båda ränder och blåsor i glasmassan. Du ser skillnad på dem i det munblåsta glasets oregelbundna mönster, att jämföra med det valsade glasets parallella ränder Blåsorna är också ovalt utdragna i samma riktning. Valsat glas kallas för kulturglas.

Enkelt sagt kan man säga att ju fler blåsor och ojämnheter en ruta har, desto äldre är glaset. Det äldsta glaset är grönt eller ljusgrönt och glasrutorna är för det mesta betydligt mindre än motsvarande glas i klar glasmassa. I det riktigt gamla glaset är det inte ovanligt att hitta osmälta sandkorn i de värsta ”sliringarna”.

Vad kan jag göra?
Om du återanvänder gammalt glas måste du tänka på att rutorna ofta är tunna och sköra och kan innehålla oväntade spänningar. Har kittet torkat och trillat bort drar du försiktigt ut trådstiften som håller fast glasrutan. Sitter kittet kvar och är hårt ska du inte försöka bända loss det med kniv från kittfalsen. Det brukar oftast sluta med att man slinter med verktyget och spräcker rutan. Använd i stället en kittlampa som med sin infraröda värme mjukar upp det gamla kittet utan att värma upp glaset. Peta sedan bort det mjukgjorda kittet och dra ut stiften. Använd aldrig inte värmepistol, den spräcker rutorna.

Mycket gammalt glas är i för dåligt skick för att kunna användas i nya bågar. En del rutor kan vara så pass repiga att de måste sorteras bort, även om de i övrigt har vackert glas. De kan också ha grå beläggning som för det mesta inte går att avlägsna då den liksom etsats in i glaset. Räkna därför med att svinnet blir stort även om du kommer över ett stort parti gamla fönsterbågar. Syna noggrant allt du köper.

TIPS!
Vid transport med bil eller i släp ska bågarna eller de lösa rutorna alltid förvaras stående. Lagring av lösa rutor bör ske stående i ett torrt utrymme med ett tidningspapper mellan varje ruta.

TIPS!
Använd gamla repiga fönster som kallbänkar för odling!
Text: Roger Lindbom

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt