Tapeter som passar i gamla hus

Tapetförsäljningen ökar i Sverige och det finns mängder av mönster som passar i gamla hus och lägenheter. Innan du väljer kan det vara kul att veta lite om vilka mönster som har varit på modet under olika decennier.

Människan lärde sig att trycka tapeter på papper runt slutet av 1400-talet. Sverige kom igång med egen tapettillverkning under 1700-talet och från denna tid finns en del bevarade tapeter. Med mekaniseringen i mitten av 1800-talet blev det billigare att trycka tapeter och nu började väggbeklädnaden sprida sig till landsbygden och gemene man.

Man köpte sina tapeter på marknader och av handelsresande som hade med sig böcker med tapetprover. Fattiga bönder köpte de allra enklaste tapeterna tryckta med en färg på oblekt pappersbotten. Limfärgen tålde inte avtorkning, men eftersom rullarna var billiga kunde man tapetsera om när väggen blev smutsig. Vanligt var att man tapetserade om ungefär vartannat år och därför kan man hitta otaliga lager tapeter i äldre hus. 

Mönstermodet har varierat kraftigt genom tiderna och ofta har flera parallella stilar förekommit samtidigt, vilket kan göra det svårt att datera äldre tapeter.
Under 1850-70-talet blev det oerhört populärt med materialimitationer, som trä, damast, siden, gyllenläder eller marmor på väggarna. Färgerna blev ljusare allt eftersom sekelskiftet närmade sig.

Vid 1900-talets inträde kom jugend; en reaktion mot de mörka tapeterna, de dammsamlande möblerna och de tunga gardinerna. Jugendmotiv utgår från växande stiliserade plantor som strävar uppåt, vallmo, liljor och pioner. Mönstren är stora och dominerande i sin djärva färgsättning.
Under tjugotalet dominerar mörka kulörer, gärna vinrött och marinblått. Trettiotalets tapeter var i stället ljusa och lugna. Det enfärgade var en naturlig följd av modernismens och funkisens förakt för dekor.


Så kom 1940-talet
med brinnande krig och allt högre levnadsstandard här hemma. Som kontrast mot krigets ondska blev våra väggar blekt och romantiskt blommiga, trygga och milda. Lite kraftigare mönster och fondväggar blev något av en symbol för femtiotalet. Man valde gärna ett motiv som visade rummets syfte, till exempel maträtter i köket.

Revolutionen inom tapetvärlden kom på 1960-talet och hette vinyltapet. Plötsligt kunde man tvätta av tapeterna på riktigt, utan att färgen följde med. Typiskt sextiotal är psykedeliska, storblommiga mönster i orange och brunt, grönt och rött.
 Tapetförsäljningen har ökat i Sverige i takt med det ökande intresset för heminredning i allmänhet. Trenderna svänger snabbt nu och det gäller för tapetfabrikörerna att hänga med, eller helst själva leda utvecklingen. Stormönstrade fondtapeter har varit inne ett bra tag men verkar åter vara på väg att få sällskap av tapeter för hela rum.
Samtidigt är storsäljarna ungefär samma år efter år; olika varianter på vitt, beige, silver och grått. Kanske på grund av mörkret i Sverige, kanske på grund av ängslan för att sticka ut? Klart är i alla fall att storstäderna är snabbare än resten av landet på att haka på nya trender.
 
Här hittar du gamla tapeter
Tapetorama är en internetbutik som kallar sig tapetantikvariat, då man säljer originalrullar från 1890 till 1980. Här finns också nygjorda tapeter efter äldre förlagor.
Interior 1900 har samma affärsidé, men saluför enbart äldre tapeter, inga nytryck. Äldsta tapeterna är från 1880, i original! Här finns också tapetbårder från 1900-talets mitt.
Lim och handtryck rekonstruerar och nytrycker mönster efter gamla förlagor, samt har ett lager av originaltapeter från 1920-talet och framåt.  
 
Vill du ha mer om tapeter? Läs här!
Om William Morris blommiga mönster

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt