Tätt och tidlöst i badet

Även om vi inte har haft badrum särskilt länge finns det en sorts klassisk badrumsinredning som passar bra i äldre hus. Men tänk på att följa våtrumsreglerna om du bygger nytt badrum, och satsa helst på rejäla material som kakel och kopparrör.

Fram till 1940-talet fanns inga badrum i normala svenska hem. Man badade i en balja på golvet när det behövdes, det var allt. Men med centralvärmen och ökade krav på bekvämlighet blev badrummen standard i våra hem. HSB var tidigt ute med varmvatten och bad i sina nybyggda lägenheter, vilket var höjden av lyx för husmödrar som dittills hade fått värma vatten och släpa tunga baljor över golvet.

De nya badrummen var relativt lika; här fanns badkar, oftast inbyggt bakom kakel, toalett och handfat med tvågreppsblandare, två rader kakel över handfatet och halva väggen kring badkaret kaklad med rektangulära vita plattor. Något tätskikt under kaklet fanns inte alltid, men man badade stillsamt sittandes i karet någon gång i veckan, vilket inte medförde några fuktproblem.

Badrumsmodets skiftningar har varit ganska modesta genom tiderna. Toalettstolen har gått från vit till mossgrön och ljusblå och tillbaka till vit, men av mer snålspolande modell, golvets blåvitrutiga klinkers blev plastmatta på sjuttiotalet. Inte så mycket mer har skett. Men under de senaste tio-femton åren har plötsligt intresset för våra badrum blivit enormt stort, och alla vill renovera och få det fräscht. Dessutom vill många sätta sin egen prägel på badrummet.
 
Finns en tidlös stil?
I en modern villa är det inga problem, bara att renovera på! Men i ett äldre hus blir det genast lite klurigare. Vilken stil väljer man, modernt eller som det såg ut förr? Om resten av huset är återställt vill man ofta gärna återställa även badrummet. Men om inget har funnits, hur gör man?

Grundregeln brukar vara att ge badrummet ett uttryck som stämmer med resten av huset. Välj ett kakel som hade kunnat finnas där från början, välj hellre ett klassiskt emaljbadkar på tassar än ett ultramodernt i blästrad betong, satsa hellre på en rejäl och kromad blandare än en med toucheknappar.
Vitt kakel på väggen, svartvita klinkers på golvet, emaljbadkar på tassar och högspolande toalett, alltså toaletter med sin cistern uppe på väggen, eller en klassisk wc-stol med svart bakelitsits, är tidlösa varianter som ofta passar bra i äldre hus.

Många byggnadsvårdsbutiker har rätt stort sortiment av upprustade och rengjorda begagnade wc-stolar och handfat och badkar av gammalt snitt. Särskilt gamla badkar är värda att satsa på, ett rejält emaljerat gjutjärnskar håller hur länge som helst. Är det ofräscht kan man lämna in karet för reemaljering för en relativt billig peng, hör efter hos en byggnadsvårdsbutik.
 
Utanpåliggande rör
Om det finns ett badrum i huset brukar det vara kyffigt och för litet för dagens behov och önskemål. Många väljer då att ändra rumsindelningen och förlägga det nya badrummet i till exempel ett sovrum eller ett pannrum.

En annan lösning som byggnadsvårdare brukar rekommendera är att man lägger det i en utbyggnad, för att slippa belasta det gamla huset medtätskikt, håltagning och rördragning. I en utbyggnad kan du dessutom tillåta dig att vara mer modern i materialval.

Om du ändå väljer att lägga badrummet i ett befintligt rum, försök förändra så lite som möjligt. Avlägsna inget ursprungligt, gör så få och små ingrepp som möjligt, så blir det lättare för framtida ägare att återställa huset.

Ett sätt att förenkla installationen och förebygga skador i bottenbjälklaget är att dra vatten- och avloppsrören under blindbottnen, nere i krypgrunden. Då krävs förstås också isolering, om huset ska användas året runt. Har det aldrig funnits badrum i huset blir det aktuellt även med nya rör, och det kan vara värt att ägna en stunds eftertanke åt vilket material man väljer och hur man drar rören.

Anders Franzén, byggnadsantikvarie och konsult i byggnadsvård, förordar utanpåliggande kopparrör med lödda fogar och infästningar i metall.
- De ger nätta kopplingar och alla delar kan målas, vilket gör rören mindre iögonfallande.
Kopparrör är inte alls föråldrade och omoderna, tvärtom rekommenderar VVS-installatörernas handbok just koppar och lödda fogar för att rören skall hålla längre. Dessa metoder kräver dock större yrkeskunskap hos hantverkarna än modernare varianter med så kallade pressfogar.
 
- Ett annat gammalt och pålitligt rörhantverk är att täta gängkopplingarmed lin och linolja; sådant har använts i mer än hundra år. VVS-handboken tar upp den tekniken även för nya rör, vilket bevisar att gamla metoder sannerligen inte har spelat ut sin roll, säger Anders Franzén.
 
Gör-det-själv i badrummet? Läs på först…
Många av oss drömmer om ett stort ljust badrum med pärlspont, målat trägolv, kanske en kakelugn i ett hörn och gärna ett fristående badkar mitt på golvet. Underbart, men omöjligt att få ersättning på försäkringen om du får vattenskada.

Under 40-, 50- och 60-talen badade man stillsamt sittandes i karet någon gång per vecka vilket inte innebar någon stor fuktbelastning. I dag är vanorna helt annorlunda. Vi duschar och badar, ibland flera gånger om dagen, och kraven på tätskikten är betydligt högre. Många av oss gör också om badrummen utan kunskap om hur det blir tätt. Allt detta har gjort att kostnaderna för vattenskador har ökat enormt under senare år. År 2006 kostade vattenskadorna 2,8 miljarder, enligt Vattenskadeundersökningen. Därför har bolagen stramat åt sina regler och ett råd är att läsa det finstilta i dina försäkringsvillkor. Många försäkringsbolag ersätter till exempel inte vattenskador som har uppkommit av att vatten har kommit in under sprickor i kaklet. 
Omfattande regelverk
Byggkeramikrådets branschregler tar detaljerat upp vad som gäller för våtrum. Här tas till exempel upp hur många mm golvet skall luta mot golvbrunn och vilken struktur kalkcementbruk skall ha för att få användas på väggen. Sedan den 1 juli 2008 gäller att kartongklädda gipsskivor inte längre får användas i våtrum, detta efter mögellarm, och att även toaletter måste ha tätskikt på golvet.

Håller du dig strikt till reglerna får du göra våtrumsjobb själv. BKR skriver:
”För privatpersoner som avser att göra arbeten med kakel och klinker i egen fastighet gäller normalt att försäkringsbolagen accepterar sådana arbeten, under förutsättning att det utförs med utgångspunkt från funktionskraven i gällande branschregler och enligt tätskiktstillverkarens godkända monteringsanvisning. Byggkeramikrådet avråder dock från gör-det-självarbeten i våtrum, om man inte har god kännedom och vana inom området.”

Så vill du ha ditt härliga badrum med pärlspont och målat golv - bygg det, men var beredd på att du inte får någon ersättning om det börjar droppa vatten genom bjälklaget.
 
Läs mer om branschreglerna på www.bkr.se
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt