Tegeldag på Kalmar läns museum

Söndagen den 30 januari sätter vi tegel i fokus på Kalmar läns museum. Ta med ditt gamla tegel och prata ursprung, tegelbruk och tegelstämplar med våra experter. Kanske får du veta var takpannorna på just ditt hustak kommer ifrån?Per Zachrisson från Byggnadsvård Qvarnarp föreläser om hur du bäst vårdar ditt tegeltak. Han ger dig tips och handfasta råd om hur du underhåller och lägger om ditt tak med befintligt eller återanvänt gammalt tegel.

Ta också en titt på vår miniutställning Tegel - en udda samling som du hittar på vårt entréplan.

Tegeldagen är en satsning för att uppmärksamma den nya boken, Stämplade tegel i Kalmar län och för att tillvarata det stora intresse som boksläppet har genererat. Men det är också ett tillfälle att uppmärksamma att det idag slängs massor av taktegel av fin kvalitet helt i onödan. Det är ett resursslöseri som rimmar illa med dagens miljötänk, säger Liselotte Jumme chef för Bebyggelseenheten, Kalmar läns museum.

Program Tegeldag söndag 30 januari klockan 11-14:
Kl 11-13: Alla intresserade är välkomna att prata tegel, tegelpannor, tegeltak och ta med sig sina stämplade tegel för att identifiera ursprung med hjälp av våra experter antikvarie Katja Meissner och museichef Örjan Molander.

Kl 13: Hur vårdar jag bäst mitt tak? Föreläsning om hur du underhåller och lägger om ditt gamla tegeltak med Per Zachrisson, egenföretagare och medlem i nätverket Byggnadsvård Qvarnarp. Tips och handfasta råd utlovas.

Läs mer här.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt