Torpets åtta svaga punkter

Sugen på att köpa torp lagom till sommaren? Tänk på det här innan du slår till.


Taket
Om taket har pannor, kontrollera att de ligger på plats och är hela. Lyft på några och kontrollera hur träläkten som bär upp pannorna ser ut. Är den hel och fri från röta? Finns mycket löv, barr och annat organiskt under pannorna? Finns det underlagspapp under läkten, verkar den spröd eller sprucken?


Fasaden
Har huset putsad fasad? Kontrollera att den är hel. Åtgärda sprickor på ett fackmannamässigt sätt. En träfasad bör vara fri från påväxt och färgen skall vara utan sprickor. Är panelen frisk i nederkant eller känns träet mjukt? Prova med en kniv om träet är ruttet under färgen.


Fönster och dörrar
Är virket i bågar och karm friskt och hårt? Är målningen täckande och utan sprickor och är glaskittet utan sprickor? Har ett kopplat tvåglasfönster öppen ventilation mellan glasen?

Vinden
Finns det tecken på fuktskador som färgförändringar, svarta prickar eller ruttna brädor? Luktar det friskt på vinden?
Grunden
Kan krypgrund inspekteras? Känns väggarna fuktiga? Luktar det jord? Ligger det skräp eller organiskt material i utrymmet? Finns tecken på fuktskador under huset, såsom svarta prickar, mögel eller ruttet trä? Den mest kritiska perioden för fuktskador är juli-september.

Marken
Hur ser marken ut runt huset? Finns närliggande sluttningar som medför att vatten rinner mot huset?

Elen
Klarar huvudsäkringen av att du kör element, varmvattenberedare och spisen samtidigt? Kommer ni att skaffa andra eller fler installationer kan anläggningen behöva förstärkas.Vatten och avlopp
Hur är vattentillgång och vattenkvalitet om huset har egen brunn? Finns aktuell provtagning på vattnet? Om det finns en tank eller trekammarbrunn; är avloppsanläggningen godkänd av kommunen?

Kommentarer

Johan, - Torsdag 16 april 2015

Bra råd

Bra tipsen, men om jag följde dem när jag köpte huset skulle jag har avstått för det finns mycket som är inte i så bra skick. Jag är ändå nöjt med mitt renoveringsobjekt för det har inte moderniserades under åren. Så om ditt drömhus har brister använder tipsen för att bedöma om du har tillräckligt med tid eller pengarna för att laga skadorna.
Akvileja, - Tisdag 14 april 2015

Artikel om husets svaga punkter

Som köpare har man visserligen ett mycket långt gående ansvar att kontrollera och besiktiga huset. Men att sticka en kniv i annans egendom är inte tillrådligt - bara om du frågar först. Säljaren har ett motsvarande ansvar att berätta allt som är känt om husets fel och brister. Samtidigt är det oklokt att tro att man som köpare kan åberopa "dolt fel" när man köper ett gammalt hus.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt