Torpkök på nytt vis

Ett nedgånget kök med heltäckande plastmattor, uttjänta skåp från 1950-talet och omodern utrustning förvandlades till ett gediget, lättarbetat kök i rejäl torpstil.

Plötsligt verkade allt falla på plats för Hans Thomsson. Önskan om en egen vävateljé hade han haft länge, liksom att rusta ett gammalt hus. När mejeriet från 1880-talet i byn Äskekärr utanför Mariestad blev till salu tvekade han inte en sekund, här fanns plats både för ateljé och bostad.
– Byggnaden var väldigt nedgången, det var många år sedan det hade bedrivits verksamhet här.

Huset är i två våningar, det gamla mejeriet låg på bottenvåningen och på övervåningen bostad för familjen som drev verksamheten. Hans och dåvarande partnern började med att riva ut det vattenburna systemet som värmdes med olja och restaurerade skorstenarna för att kunna installera en vedspis i köket. När de murade för vedspisen upptäckte de pärlspont på väggen, bakom masonitskivor och flera tapetlager. De förstod att hela köket förmodligen varit klätt med pärlspont från början och började fundera på hur de ville ha det. Inredningen var från 1930-40-talet och på golvet låg en medfaren plastmatta.
– Det tog ett tag innan vi kom fram till hur köket skulle vara. Två saker var viktiga: att bevara rumsytan intakt och att man fortfarande skulle kunna stänga in till köket.
De började med att riva bort plastmattan, därunder fanns ett trägolv i bra skick. Köksstommar köpte de i byggvaruhandeln och lät sedan tillverka luckor på Ledlyckans snickeri i Töreboda.
– Det känns mer gediget att anlita en snickare än att beställa färdigt hos en köksfirma, menar Hans.

Köket före.

Särskilt nöjd är han med det lilla skafferiet, det byggdes helt nytt i ett hörn i köket. Samtidigt lät de bygga in kyl och frys intill, men utan att dölja vitvarorna.
– Varför ska man göra det? Vi lever ju i vår tid, säger Hans.
På samma sätt tänker han om moderniteter som elspis, det var en självklarhet även om känslan i rummet ska vara av ett gammalt torpkök. Kranen över diskhon är likaså av modernt snitt där man enkelt kommer under med grytorna. En kran med två handtag, en för kallt och en för varmt vatten, göre sig icke besvär.
– Det är inte meningen att det ska bli jobbigare att använda köket efter en renovering jämfört med hur det var före, tycker Hans.

Köket efter.

Färgsättningen blev grön umbra, den går fint ihop med den mörkgrå kalkstensbänken.
– Vi ville inte ha en för grann färg, därför blev det just grön umbra.
Hans har målat köksinredningen med linoljefärg, och sedan laserat.
– Laseringen gör luckorna vackrare, det ger mer liv i snickerierna om färgen inte täcker helt.
Penseldragen syns tydligt på gaveln av köksskåpen. Effekten i dörrspeglarna har Hans fått till genom att gnida runt färgen med en plastpåse, det ser närmast ut som proffsig marmorering.
På väggen vid matbordet sitter en tapet med gulddekor från tapetfirman Lim&Handtryck.
– Någon tyckte den här typen av flärdfull tapet var helt fel i ett kök, men jag tycker den passar perfekt, säger Hans.

En sak han däremot ångrar i dag är att de inte började med att göra i ordning golvet.
– Golvet sviktar och är slitet, men nu är det försent att göra något åt det. Kanske skulle jag ha lagt in ett helt nytt trägolv, eller åtminstone gjort något åt svikten. Men jag känner mig ändå nöjd med resultatet.

Text och foto Helene Magnusson

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt