Trädgårdens juvel

Klematisen hör till trädgårdens juveler. Förmågan att dekorativt förena sig med annan växtlighet och den rika, ofta överdådiga blomningen gör klematisen helt enkelt oemotståndlig.


Foto Susanne Almers


Klematis har en sagolik förmåga att ta sig fram i trädgården. Den är en lian som energiskt strävar uppåt för att plötsligt titta fram bland bladverken och kaxigt ropa ”här är jag”! Detta gör den förstås ovanligt tacksam att odla.
Plantera gärna en klematis vid ett träd där den dekorativt lindar in stammen eller tillsammans med en klängros eller syrenhortensia. Väl valda färgkombinationer blir mycket effektfulla. Ett annat sätt att använda växten är att plantera den bredvid en buske som den snart täcker med sina bedårande blommor.

Text Sigrid Hallén Schutt

Enormt utbud med tusentals hybrider

Klematis tillhör ranunkelsläktet och har vedartade grenar med enkla eller dubbla blommor, ibland stjärnformade eller tulpanliknande och färgskalan är ovanligt rik även om blå och violetta toner dominerar. Utbudet är oöverskådligt stort med tusentals hybrider. Indelningen är storblommiga sorter som blommar tidigt eller sent, småblommiga som också kan blomma tidigt eller sent och sist men inte minst den örtartade klematisen som inte klättrar alls. Dit hör Integrifolia-gruppen, styvklematis och violklematis, sorter som används som perenner eller små buskar i rabatten.

När du väljer ut ett exemplar på plantskolan är det därför viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om just den sorten, som när den normalt blommar, om den skall beskäras och i så fall lämplig tidpunkt.
Det kommer ständigt nya klematissorter, ofta från Baltikum och Ryssland. Men många i plantskolornas sortiment är framtagna av den världsberömde klematisexperten Magnus Johnson i Södertälje. Han har försett oss med ett stort antal både doftande och härdiga sorter som otvivelaktigt har sin plats på våra breddgrader. Ofta klarar klematis zon 5, en del även zon 6 och i enstaka fall till och med zon 7. Det betyder att rätt klematis kan odlas även i en stor del av Norrland.

Trivs bra i många miljöer

Klematis är dessutom en lättplacerad växt och för alla som äger ett torp särskilt intressant eftersom den samsas ovanligt väl både med gammaldags klängrosor och perenna mormorsväxter. Men den kan precis lika gärna finna sig tillrätta i en pampigare omgivning, kanske stjälpt över balustraden till en stentrappa eller varför inte klättrande i en romantisk pergola tillsammans med klätterrosor som New Dawn eller Gerbe Rose.

Bland sortimentet av starkväxande Clematis viticella, som brukar kallas italiensk klematis, finner vi de mest älskliga sorter i mjuka, finstämda nyanser som är lätta att kombinera med annan växtlighet.
Den italienska klematisen kommer ursprungligen från Sydeuropa och har anor så långt tillbaka som 1500-talet. Den har stora krav på värme, vatten och näring men i gynnsamma lägen blommar den rikligt och länge, ibland långt in på hösten. Blommorna är inte så stora men desto fler!
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt