Vad gör vi med golvet?

Vi har ett torp som är uppsatt på sin nuvarande plats under 1920-talet. Vår vindär omgjord, troligtvis under 1970-talet. Man har byggt ett rum inne i rummet, med furupanel och heltäckningsmatta i den tidens anda och därmed gjort vindsvåningen betydligt mindre. Vi planerar nu att riva ut detta och har försiktigt börjat utforska möjligheterna kring vad som går att bevara. Under heltäckningsmatta och masonithittade vi ett gammalt golv, som består av brädor 20 cm, troligtvis från ett äldre golv som man återanvänt. Det är lite lappat med kortare och längre brädor och tycks ha blivit uppbrutet vid något tillfälle, det var väl inte så noga riktigt hur golvet såg ut på kallvinden, men det är vackert slitet och charmigt tycker vi. Golvet har slagit sig en smula med tiden och har avsevärda glipor mellan plankorna, som dessutom har flisat sig på några ställen i kanterna. Hur kan man bevara och samtidigt få ett funktionellt golv av detta? Vi vill inte gärna slipa golvet och därmed förstöra den vackra ytan - dessutom har jubrädorna slagit sig en del och en slipning skulle därför äta upp en ansenlig bit av dem, samtidigt har vi inte så mycket emot att golvet är en smula ojämnt. Men å andra sidan - några flisor i fötterna vill man inte ha och det är inte så praktiskt om saker försvinner ned i spånisoleringen...
Anders & Sagit Paulsson


SVAR Bra för det första att ni tänker bevara golvet! Ingenting skapar en sådan påtaglig känsla av att ett hus har historia, som ett gammalt golv. Och historien blir inte sämre av att golvet är flyttat från någon annat ställe. Det låter som att ni kommer att bli tvungna att göra en genomgripande renovering uppe på vinden. Troligen ligger golvet kvar sedan den tid då det bara »slängdes upp« för att man skulle ha någonting att gå på ovanpå sågspånsfyllningen och blev aldrig omlagt när man började bebo vinden och byggde ett riktigt rum.
Jag tycker att det vore dumt att inte passa på att lägga om golvet samtidigt, för att få det jämt och tätt. När man väl plockat upp bräderna så är det dessutom lättare att laga trasiga kanter med mera, än när golvet ligger kvar. Det är lite svårt att svara på frågorna om ytbehandling eftersom ni inte nämner hur det är behandlat idag. Generellt är förstås ett skurgolv det skönaste. Underbart att gå barfota på - om det inte är så slitet att det börjat släppa ifrån sig stickor förstås. De flisor ni nämner verkar ju mera hänga samman med att det är sönderbrutet i kanterna? En »sista utväg« om golvet är så hopplöst nerslitet eller ojämnt att det inte går slipa är att rätt och slätt måla det med linoljefärg. Då behåller man, till och med understryker, antikkänslan och får samtidigt ett lättstädat golv för framtiden.

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt