Vad ska jag måla med?

Hur ska jag skydda träet? Och vad kan passa som takmaterial?
Johan Rittsél svarar. 

FRÅGA: Jag har köpt ett torp från 1906, uppfört för två stenhuggarfamiljer på bottenvåningen och fyra ungkarlar på den isolerade vinden. Taket läcker dessvärre. Det byttes ut för snart tio år sedan och består av fibercementplattor som man lagt direkt på den gamla tjärpappen utan luftspalt. Kondensen har orsakat föruttnelse och svampangrepp i råsponten vilket innebär att allt måste bort. Fiberplatttorna är sköra och jag tror inte de går att återanvända.
Fasaden är målad med järnvitriol. Träytan är porös och går inte att måla. Hur ska jag skydda träet? Och vad tror du kan passa som takmaterial?
Tack för världens underbaraste tidning!
Susanne Lacke

JOHAN SVARAR: Vilken otur med huset! Det är märkligt att panelen redan är nedbruten, kanske virkets kvalitet är låg? Det är dock inte järnvitriolen som bryter ned ligninet i träet, utan solens ultravioletta strålar. Men järnvitriolen skyddar inte mot strålarna. Förslagsvis målar du panelen med slamfärg eftersom den innehåller järnvitriol som pigment. Om du vill behålla husets grå och lite mer moderna karaktär passar grå slamfärg bra. Den är lätt att måla med och kräver inte så omfattande underarbete. Om du vill vara säker på ett bra resultat så provmåla en mindre del av panelen och låt den stå ett år eller två. Då ser du hur den åldras och om vidhäftningen är bra. Det ger dig också tid att undersöka om du vill ha en ljusare eller mörkare nyans av grått.
Taket var kanske tidigare klätt eternitplattor i samma mönster som dina nuvarande ”Ivarplattor”? Den förre ägaren ville kanske behålla det utseendet. Om det är det tunna utseendet på taket du vill behålla och den grå färgen är pannplåt ett bra alternativ. Den är en äldre typ av takplåt med små åsar som markerar skarvarna mellan plåtarna och är inte korrugerat utan ger ett platt utseende. Den är inte så vanlig men går att beställa och finns färdigmålad i grått om du inte vill måla själv. Då får du ett tak som är traditionellt men med ett eget uttryck. Det skulle passa ditt hus som har en gammaldags karaktär men med nutida tillägg.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt